Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Bułka tarta

Suszona i zmielona bułka służąca głównie do panierowania potraw. Jako zamiennik bułki tartej można zastosować mielone siemię lniane co podwyższa wartości odżywcze potraw.

Bułka wrocławska

Tradycyjna, duża bułka o podłużnym kształcie, wypiekana z mąki pszennej.

Burak

Bardzo popularny składnik zup, sałatek i uzupełnienie dań obiadowych. Warzywo o delikatnie słodkim smaku bardzo dobre do jedzenia również na surowo.

Buraki gotowane

Buraki gotowane do miękkości w wodzie z dodatkiem soli.

Buraki puree, mrożonka

Drobno starte, głęboko mrożone buraki, najczęściej bez dodatku przypraw doskonałe do przygotowania ćwikły lub buraków zasmażanych. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

1 ... 11 12 13