Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Brzoskwinia

Owoc rosnący na drzewach lub krzewach w nasłonecznionych miejscach. Może być spożywany na surowo lub przetworzony. Suszone morele są popularnym składnikiem musli czy deserów oraz dodatkiem do ciast. Bardzo cenione jako owoc w syropie lub jako składnik dżemów. Brzoskwinie zawierają witaminę A, B1, C oraz PP oraz mikroelementy takie jak potas, magnez, fosfor i żelazo.

Brzoskwinia w syropie

Owoce brzoskwini w połówkach lub kawałkach, konserwowane w słodkim syropie najczęściej w opakowaniu blaszanym co zapewnia dłuższy, możliwy okres przechowywania.

Budyń w proszku

Gotowy produkt wytwarzany na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej, zawierający dodatki smakowe np. aromat waniliowy. Przygotowuje się go przez dodanie proszku do gotującego się mleka i gotowanie na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Gotowy budyń w torebce może zawierać cukier.

Bukiet z jarzyn wiosennych, mrożonka

Kompozycja typowych, wiosennych warzyw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

Bulimia

Zaburzeniem jedzenia charakteryzującym się naprzemiennymi głodówkami i napadami żarłoczności. Napady te zdarzają się przeważnie dwukrotnie podczas dnia. Osoby dotknięte bulimią mogą zjeść ogromne ilości jedzenia. Nie jest ważny smak, ale ilość. Po takim napadzie głodu pojawiają się wyrzuty sumienia, poczucie porażki, samoocena spada bardzo nisko. Wówczas następuje domknięcie błędnego koła, bo osoba taka, po napadzie głodu, mając wyrzuty sumienia, musi je sobie w jakiś sposób zredukować, więc najczęściej wywołują wymioty, czasami też wykonują bardzo wyczerpujące treningi albo stosują głodówki.

1 ... 9 10 11 12 13