Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Wiśnie, mrożonka bez pestek

Wiśnie drylowane, poddane procesowi głębokiego mrożenia co zapewnia zachowanie witamin i składników mineralnych.

Witaminy

Stanowią podstawę i bardzo ważne uzupełnienie dla właściwego funkcjonowania organizmu mimo, że nie są budulcem tkanek jak również nie dostarczają organizmowi energii. Niektóre witaminy są wytwarzane w ciele człowieka, jednak w stopniu niewystarczającym dla tego organizm pobiera je z produktów spożywczych.

Włókno pokarmowe (błonnik)

Błonnik ma zasadnicze znaczenie dla sprawnego działania przewodu pokarmowego. Jego zadaniem jest ochrona przed występowaniem chorób, wiązanie wody, przyspieszanie ruchów robaczkowych jelit. Jest on odporny na działanie enzymów trawiennych. Występuje w produktach pochodzenia roślinnego.

Włoszczyzna krojona w paski, mrożonka

Gotowa kompozycja pokrojonych składników włoszczyzny. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

Woda

Związek chemiczny o wzorze H2O.

1 ... 5 6 7 8