W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Każdy z nas ma swój sposób myślenia i działania, który nazywamy schematem. Schematy nabywamy w domu rodzinnym, w najbliższym otoczeniu. Często kształtują się one na początku naszego życia.
Seler przeważnie krojony w cienkie paski w zalewie składającej się z wody, soli, octu i cukru.
Dobry dodatek do sosów, zup i potrawek. Dzięki niemu potrawy nabierają wyraźnego smaku natomiast jako danie samo w sobie bywa rzadko wykorzystywany. Ma charakterystyczny, wytrawny smak.
Seler mrożony, najczęściej pokrojony w kostkę, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.
Bardzo popularny jako przyprawa oraz składnik sałatek i surówek. Starsze łodygi należy ugotować ponieważ są twarde, natomiast młode są bardzo smaczne w postaci surowej. Seler naciowy charakteryzuje się lekko piekącym smakiem.