W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Powstaje przez gotowanie i przetarcie przez sito pomidorów. Popularny składnik potraw takich jak zupy czy sosy.
Związki organiczne, których rolą jest ochrona przed wolnymi rodnikami oraz spowolnienie starzenia się komórek organizmu. Najbardziej znanymi antyoksydantami są: beta-karoten, witamina A, E, C, związki flawonoidów, selen, koenzym Q10. Inna nazwa to antyoksydanty.
Zapis przeprowadzenia krok po kroku czynności do przygotowania potrawy. Zapis ten zawiera składniki z ilościami, przydatne narzędzia, czas przygotowania oraz pomysły na podanie potrawy.
zwykle definiuje się jako stan będący efektem długotrwałego przemęczenia organizmu i wyczerpania rezerw energetycznych, które uaktywniają się w sytuacjach zagrożenia lub wzmożonego wysiłku. W efekcie stajemy się senni, zmęczeni, nadwrażliwi na stres.
Mieszanka przypraw i ziół przeznaczona do produktów drobiowych. Często dodaje się do niej błonnik i nasiona babki płesznik, co poprawia spalanie tłuszczu.