Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Liść laurowy

Najczęściej stosowany do marynowania ogórków i grzybów, peklowania mięs często jest tez dodawany do zup dla poprawy smaku. Wspomaga trawienie tłustych potraw, picie naparów z liści laurowych oczyszcza kości i stawy z toksyn.

Lody mleczno-owocowe

Deser w postaci zamrożonej, wytwarzany z produktów mlecznych. Do zamrażania często stosuje się ciekły azot, który znacznie przyspiesza proces produkcji. Owocowy smak lodów uzyskuje się przez dodanie ekstraktów owocowych lub owoców.

Lody śmietankowe

Deser w postaci zamrożonej, wytwarzany z produktów mlecznych z dodatkiem śmietany kremówki.

Luteina

Karotenoid mający pozytywny wpływ na wzrok. Barwnik roślinny.

1 2 3 4