Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Karotenoidy

Barwniki roślinne o czerwonej, pomarańczowej lub żółtej barwie. Uzyskuje się je z warzyw, warzyw zielonych, owoców, znaleźć je można również w przetworach mlecznych.

Karp świeży

Ryba słodkowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Najlepiej smakuje smażona lub duszona. Mięso karpia często jest przesiąknięte zapachem mułu, który można zlikwidować przez moczenie w mleku.

Karp w galarecie

Karp, najczęściej w dzwonkach podawany w galarecie z dodatkiem warzyw i przypraw.

Karp z wody

Karp w dzwonkach lub kawałkach gotowany w wywarze warzywnym z dodatkiem przypraw.

Kasza gryczana

Produkt otrzymywany z ziaren gryki. Źródło najbardziej wartościowego białka z spośród wszystkich kasz, składników mineralnych oraz węglowodanów. Zawiera witaminę B i PP, magnez, fosfor, potas i żelazo. Kasza gryczana jest popularnym dodatkiem do dań z sosami mięsnymi i warzywnymi.

1 ... 5 6 7 ... 21