W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Przyprawa która powstaje w procesie wysuszenia kory drzewa cynamonowego. Cynamon ma bardzo przyjemny zapach, doskonale nadaje się do potraw na słodko i deserów ale też jako przyprawa dodatkowa w potrawach słonych. Jest źródłem żelaza, wapnia manganu oraz błonnika.
Owoc rosnący na drzewach posiadający miąższ o kwaśnym smaku i żółtą skórkę. Popularny składnik napojów, sałatek, marynat i sosów. Cytryna jest bogatym źródłem witamin A, B oraz C i mikroelementów jak fosfor, potas i wapń.
Wyrób cukierniczy przygotowywany z masła kakaowego, substancji słodzących oraz dodatków smakowych. Biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego. Posiada intensywny, słodki smak i jasno żółtą barwę.
Wyrób cukierniczy przygotowywany z proszku kakaowego, masła kakaowego, substancji słodzących oraz dodatków smakowych jak np. ekstrakt waniliowy. Gorzka czekolada powinna zawierać przynajmniej 70% proszku kakaowego lub jego pochodnych. Czekolada o lekko gorzkawym smaku i mniejszej zawartości cukru niż czekolada mleczna i biała.
Owoc rosnący na drzewie najczęściej o czerwonej, rzadziej o żółtej lub czarnej barwie. Najpopularniejszy do jedzenia na surowo ale również jako składnik kompotów, koktajli i jogurtów. Czereśnie zawierają witaminy A, C, K, kwas foliowy i flawonoidy. W postaci surowej są ciężkostrawne więc nie polecane osobom z dolegliwościami żołądkowymi.