W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Ryba , najczęściej w całości wędzona w dymie z określonych gatunków drewna, w specjalnie przeznaczonych do tego celu wędzarniach. Przed procesem wędzenia ryby patroszy się i usuwa łuski. Do wędzenia najlepiej nadaje się mięso ryb o dużej zawartości tłuszczu.
Śledź najczęściej w kawałkach poddany obróbce kulinarnej przez marynowanie w oleju z dodatkiem przypraw. Popularna przystawka lub danie na zimno.
Potrawa, w której skład wchodzą kawałki śledzia, cebula, jabłko, śmietana oraz przyprawy. Danie spożywane na zimno. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami okraszonymi olejem rzepakowym i podsmażona cebulką.
Śledź najczęściej w kawałkach poddany obróbce kulinarnej przez marynowanie w sosie przyrządzanym z przecieru pomidorowego z przyprawami. Popularna przystawka lub danie na zimno.
Owoce bardzo smaczne na surowo ale również w stanie suszonym. Wykorzystuje się je do wytwarzania powideł i innych przetworów oraz jako dodatek do ciast. Zawierają antyoksydanty, polifenole, błonnik, witaminy z grupy B oraz wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor.