Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Śledź wędzony

Ryba , najczęściej w całości wędzona w dymie z określonych gatunków drewna, w specjalnie przeznaczonych do tego celu wędzarniach. Przed procesem wędzenia ryby patroszy się i usuwa łuski. Do wędzenia najlepiej nadaje się mięso ryb o dużej zawartości tłuszczu.

Śledź w oleju

Śledź najczęściej w kawałkach poddany obróbce kulinarnej przez marynowanie w oleju z dodatkiem przypraw. Popularna przystawka lub danie na zimno.

Śledź w śmietanie

Potrawa, w której skład wchodzą kawałki śledzia, cebula, jabłko, śmietana oraz przyprawy. Danie spożywane na zimno. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami okraszonymi olejem rzepakowym i podsmażona cebulką.

Śledź w sosie pomidorowym

Śledź najczęściej w kawałkach poddany obróbce kulinarnej przez marynowanie w sosie przyrządzanym z przecieru pomidorowego z przyprawami. Popularna przystawka lub danie na zimno.

Śliwka

Owoce bardzo smaczne na surowo ale również w stanie suszonym. Wykorzystuje się je do wytwarzania powideł i innych przetworów oraz jako dodatek do ciast. Zawierają antyoksydanty, polifenole, błonnik, witaminy z grupy B oraz wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor.

1 2 3 4