W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Papryka, najczęściej czerwona, w połówkach lub kawałkach konserwowana w zalewie z wody, octu, soli oraz przypraw. Stosuje się ja jako dodatek do potraw na zimno.
Papryka mrożona, najczęściej pokrojona w kostkę, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.
Danie polegające na wydrążeniu gniazda nasiennego z papryki słodkiej przy wcześniejszym ścięciu górnej części. Tak przygotowane warzywo faszeruje się podsmażonym i przyprawionym mięsem mielonym wymieszanym z ugotowanym ryżem. Całość umieszcza się w piekarniku i zapieka.
Danie o konsystencji pasty składające się z mięsa różnych gatunków ryb, ryżu, cebuli, papryki, koncentratu pomidorowego i przypraw. Najczęściej podawane jako dodatek do kanapek.
Głównie bywa stosowana jako składnik surówek lub dodatek do kanapek. Bardzo dobra do faszerowania lub jako składnik paprykarza, sosów i potrawek. Papryka zielona jest najbardziej gorzką w smaku papryką jeżeli chodzi o kolor.