Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Pestki dyni

Nasiona dyni, najczęściej spotykane jako suchy produkt łuskany lub w łupinie. Pestki dyni są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C. Zawierają duże ilości błonnika, fosforu, magnezu oraz żelaza a także olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobry dodatek do musli ale również jako przekąska sama w sobie.

Pestki słonecznika

Nasiona słonecznika, najczęściej spotykane jako suchy produkt łuskany lub w łupinie. Zawierają duże ilości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, A i E a także mikroelementów jak magnez, cynk, żelazo i wapń.

Pesto

Sos do sałatek, kanapek czy pieczeni produkowany z liści świeżej bazylii, orzechów piniowych, czosnku, sera parmezan i oliwy.

Pieczarki

Grzyby jadalne zawierające białko, błonnik obniżający poziom cholesterolu, i charakteryzujące się zawartością witamin z grupy B. Używane jako składnik sosów, zup czy potrawek. Bardzo dobrze smakują również smażone na patelni z dodatkiem soli

Pieczarki marynowane konserwowe

Najczęściej małe pieczarki w całości, konserwowane w zalewie z wody, octu, soli oraz przypraw. Doskonałe jako składnik koreczków, sałatek oraz przystawek.

1 ... 4 5 6 ... 20