Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest uprawiana w wielu rejonach świata. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna. – To wiemy.
Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest uprawiana w wielu rejonach świata. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna. – To wiemy.
Jako dziecię uwielbiałam wyrywać w babcinym ogródku bulwy kalarepy. Siedząc na ławce koło altanki, rozkoszowałam się ich smakiem i odgłosami chrupania. Teraz dziecko siedząc na takiej samej ławeczce rozkoszowałoby się chipsami lub batonikami. Różnica była
Chrzan pospolity (Armoracia rusticana), ludowe nazwy: warzęcha, warzucha. Czy wiesz, że są to rośliny z rodziny kapustowatych? W Polsce występuje pospolicie na całym obszarze.
Wysoka do 2,5m (w tropikach nawet do 6m!) roślina zbożowa o zielonych, długich liściach i żółtych kolbach z ziarnem. Pochodzi z Meksyku. Nie występuje w formie dzikiej. Największymi producentami tego zboża są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia.
Znany wszystkim. Dodaje wykwintnego smaku potrawom. Roślina przyprawowa popularnie stosowana nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Wykorzystywana jest w kuchniach niemal każdego zakątka naszego globu.