Jedno ze zbóż bezglutenowych. Cenny pokarm dla osób z celiakią i innymi alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi.
Wysoka do 2,5m (w tropikach nawet do 6m!) roślina zbożowa o zielonych, długich liściach i żółtych kolbach z ziarnem.Pochodzi z Meksyku. Nie występuje w formie dzikiej. Największymi producentami tego zboża są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia. Uprawiana jest z powodzeniem też w Polsce.
Kukurydza znana jest jako popcorn, płatki śniadaniowe, gotowane lub pieczone kolby, kukurydza konserwowa. Jest też stosowana jako pasza dla zwierząt.
Jakie korzyści daje nam kukurydza?
- Jest to doskonałe źródło selenu, który wraz z występującą witaminą E ma duże znaczenie w profilaktyce nowotworowej. Zmniejsza ryzyko nowotworu piersi, prostaty i jelita grubego. Blokuje też aktywność wolnych rodników w organizmie.
- Działa antystresowo dzięki zawartości witaminy B3, magnezu, żelaza, poprawia też pamięć i koncentrację umysłu.
- Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego ogranicza zaleganie w jelitach niestrawionych resztek jedzenia, przez co zapobiega zaparciom.
- Przyspiesza regenerację i gojenie błony śluzowej żołądka, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.
- Reguluje gospodarkę cholesterolową.
- Nieoceniony produkt dla ludzi nie mogących spożywać glutenu.
Pamiętajmy jednak, że kukurydza zawiera łatwo przyswajalną skrobię, która szybko podnosi poziom cukru we krwi i stanowi niebagatelne źródło kalorii.
Jedzmy więc kukurydzę z umiarem i wprowadźmy ją do naszej, jak najbardziej urozmaiconej, diety jako jeden ze składników.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >