Fasola i fasolka

Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest uprawiana w wielu rejonach świata. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna. – To wiemy. Mamy ją w ogródkach, na działkach, niektórzy na balkonach, tarasach (np. odmiany ozdobne) albo po prostu znajdziemy ją na bazarku czy w markecie!

Została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem tych ziem przez hiszpańskich i portugalskich przybyszów. Europejczycy rychło docenili zalety fasoli i sprowadzili jej nasiona na Stary Kontynent, przyczyniając się do rozpowszechnienia je uprawy na skalę masową nie tylko w Europie, ale również w Afryce i Azji.

Znamy i lubimy.

Szczególnie wdzięczna jest fasolka szparagowa, spożywana jako jarzyna świeżo ugotowana z roztopionym masełkiem. Pycha!

Chętnie też spożywamy fasolę jako suszone nasiona w postaci fasolki po bretońsku czy jako dodatek do barszczu, np ukraińskiego. 

Dostępne gatunki fasoliróżnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flageolet), różową zwaną nerkową, czarną, najpopularniejszą w Ameryce Łacińskiej. Do fasoli suszonych zalicza się też azjatyckie nasiona aduki i mung.

Fasola jest trzecim źródłem białka (22 proc.), po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) Ma go wprawdzie procentowo więcej niż mięso (12 - 13 proc.), ale białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera zestawu wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. W Zakliczynie od 2000 r. odbywa się Święto Fasoli. W roku 2006 do ugotowania potrawy zużyto m.in. 550 kg fasoli, ok. 500 kg różnych mięs, 100 kg warzyw.

Pamiętajmy o cennym źródle białka w naszej diecie, jakim jest fasola.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: rośliny, warzywa