Sól kuchenna – czyli od strony chemicznej prosty związek, chlorek sodu o wzorze NaCl. Pamiętamy ze szkoły, prawda? Biała, krystaliczna substancja, dobrze rozpuszczająca się w wodzie, o charakterystycznym, intensywnym słonym smaku.
Sól kuchenna – czyli od strony chemicznej prosty związek, chlorek sodu o wzorze NaCl. Pamiętamy ze szkoły, prawda? Biała, krystaliczna substancja, dobrze rozpuszczająca się w wodzie, o charakterystycznym, intensywnym słonym smaku.
Czosnek – na stoiskach warzywnych widzimy małe główeczki, nieco większe i bardzo duże, takie dorodne. Sprzedawcy często zapewniają, że cały towar pochodzi z naszych polskich upraw, ale my wiemy swoje, wiemy, który jest najlepszy i najbardziej aromatyczny
Przystojny, interesujący, pochodzi z Włoch. Ma długie tradycje rodzinne notowane już w XVI wieku. Nazywa się romanesco broccoli. Jest śliczny, jasnozielony, o bardzo precyzyjnych, geometrycznych, stożkowych kształtach.
Kapusta to popularna roślina zielna z rodziny kapustowatych. Należy do niej 38 gatunków roślin, które w stanie dzikim występują na obszarze od Morza Śródziemnego po obszary Azji o umiarkowanym klimacie.
Jest odmianą fasoli zwykłej. Znamy zieloną i żółtą, o strąkach wąziutkich, wąskich i szerszych. Wszystkie smaczne i chętnie widzimy je na naszym talerzu.