Jeść, zdecydowanie jeść, ale same dobre potrawy i produkty :)
Gryka nie należy do rodziny traw, lecz rdestowatych. Zaliczana jest do roślin zbożowych ze względu na podobny sposób uprawy i użytkowania. Do tej samej rodziny należą też szczaw i rabarbar.
„Małe dziecko musi być grube, wyrośnie!” „Dziecko dobrze wygląda, tzn. jest grube!” Tak mówiły nasze babcie, prababcie. Dziś jednak nikt nie powinien już tak myśleć. Czasy wojny i związana z nią trauma niedożywienia minęły.
Międzynarodowe badania medyczne, które odbywały się także w Polsce, już w latach 80. XX w. wykazały, że nie ma związku pomiędzy spożyciem soli kuchennej i ciśnieniem krwi. Oczywiście mówimy o zwyczajowej ilości soli, nie o ekstremalnym soleniu.
Dlaczego nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki aromatycznej herbaty? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Herbata czarna, czerwona, zielona, żółta, biała... albo z mlekiem, łojem, masłem, mąką i solą…