Koperek jest obowiązkową przyprawą w polskiej kuchni. Za co go tak lubimy? Koper, podobnie jak kminek i kmin, należy również do rodziny roślin selerowatych. W Polsce uprawiany jest głównie koper ogrodowy, choć na naszych stołach pojawia się ...
Koperek jest obowiązkową przyprawą w polskiej kuchni. Za co go tak lubimy? Koper, podobnie jak kminek i kmin, należy również do rodziny roślin selerowatych. W Polsce uprawiany jest głównie koper ogrodowy, choć na naszych stołach pojawia się ...
Burak zwyczajny należy do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego...
Mamy jesień. Już za chwilę zaczniemy tęsknić i śpiewać tak jak kiedyś Kabaret Starszych Panów: Nadchodzą znów wieczory ...
Każdy z nas słyszał o dobroczynnym działaniu zielonej herbaty. Celem powtórzenia jej właściwości: jedna filiżanka zielonej herbaty to odpowiednik 20-35mg EGCG, czyli antyoksydantu, kilkukrotnie silniejszego niż antyoksydanty zawarte w winie czerwonym.
Brokuł jest zielonym kuzynem białego kalafiora. Jest to kapusta szparagowa – odmiana kapusty warzywnej. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie.