Duża kapusta i malutka kapustka

Kapusta to popularna roślina zielna  z rodziny kapustowatych. Należy do niej 38 gatunków roślin, które w stanie dzikim występują na obszarze od Morza Śródziemnego po obszary Azji o umiarkowanym klimacie. Roślina z powodzeniem uprawiana jest w Polsce i bez problemu dostępna w malutkich, jak i największych sklepach, a najwspanialszy wybór mamy, oczywiście, na bazarach.

Kapusta biała, włoska, czerwona, pekińska, brukselka, kiszona...

Wspaniałe warzywa o znaczących właściwościach antynowotworowych. Szczególnie bogate są w związki przeciwdziałające nowotworom jelita grubego, piersi i jajników. Zawierają witaminy C, E, a także z grupy B. Mają zdolność niszczenia bakterii i wirusów, regulują poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają tworzeniu blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic, usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Surowa kapusta korzystnie wpływa na żołądek. Ze względu na znaczną zawartość żelaza, wskazana jest dla osób z anemią. Dostarczając witaminy z grupy B, poprawia pamięć i koncentrację. Przeciwutleniacze chronią przed wolnymi rodnikami odmładzając komórki.

A mała kapustka, czyli brukselka?

To następny lek przeciwnowotworowy, przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Kapitalne źródło wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, beta-karotenu, witamin z grupy B, C, E i kwasu foliowego. Wspomaga działanie trzustki, również chroni przed rakiem piersi i okrężnicy.

Czy zdawaliście sobie sprawę z tego, jakie bogactwo i jakie wspaniałe lekarstwa możecie znaleźć na stoisku warzywnym w sklepach bądź na naszych polskich bazarach? :-)

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: rośliny