Wszystkie ładnie poukładane na stoiskach, błyszczące, kuszące. Którą wybrać? A na którą masz ochotę? Instynkt sam Ci podpowie w zależności od tego, jakich składników potrzebuje. Kieruj się barwą i smakiem.
Wszystkie ładnie poukładane na stoiskach, błyszczące, kuszące. Którą wybrać? A na którą masz ochotę? Instynkt sam Ci podpowie w zależności od tego, jakich składników potrzebuje. Kieruj się barwą i smakiem.
Czy pamiętasz jak babcia gotowała pyszny rosół i mówiła, że to takie zdrowe? Miała całkowitą rację. Pamiętajmy, jak cenne są ludowe mądrości, sprawdzone przez pokolenia. Nie wolno nam tych mądrości lekceważyć.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym są łatwiej trawione i przekształcane w energię, w związku z tym są zdolne przyśpieszać metabolizm szybciej niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Lubimy czosnek, ten bardziej aromatyczny o mniejszych główkach, nasz rodzimy. Dodajemy go do potraw gotowanych, podsmażamy, spożywamy też na surowo, np. na kanapce z wędliną czy serem.
Nie, nie, nie! Wprawdzie obydwa gatunki należą do rodziny selerowatych, ale bardzo różnią się smakiem i aromatem. W naszej tradycyjnej, polskiej kuchni zdecydowanie bardziej popularny jest kminek.