Czy pamiętasz jak babcia gotowała pyszny rosół i mówiła, że to takie zdrowe? Miała całkowitą rację. Pamiętajmy, jak cenne są ludowe mądrości, sprawdzone przez pokolenia. Nie wolno nam tych mądrości lekceważyć.
Rosół działa jak lekarstwo podczas choroby i rekonwalescencji. Działa rozgrzewająco i odżywczo. Rosół gotujemy długo (ponad 3 godziny), np. z mięsa indyczego i wołowego.
Gotując rosołek, oprócz włoszczyzny, zachęcam do stosowania całej gamy przypraw, które ukażą nam nową, smaczną i doskonale rozgrzewającą odsłonę tej potrawy. W rosole świetnie sprawdza się zestaw: tymianek, kminek, imbir, chili, liście laurowe, ziele angielskie, sól, bazylia, zielona pietruszka, kurkuma, cebula, czosnek, pieprz czarny.
Ciepły, czysty rosół do picia jest bardzo korzystny dla osób przeziębionych, z infekcjami górnych dróg oddechowych, rekonwalescentów.
Pamiętajmy jednak, że rosół, który pomoże nam wrócić do zdrowia, to nie taki ugotowany z kostki rosołowej, nawet najbardziej renomowanej firmy!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >