Lubimy czosnek, ten bardziej aromatyczny o mniejszych główkach, nasz rodzimy. Dodajemy go do potraw gotowanych, podsmażamy, spożywamy też na surowo, np. na kanapce z wędliną czy serem.
Surowy czosneczek jest pyszny, pod warunkiem że po spożyciu nie mamy zbyt bliskiego kontaktu z rodziną czy przyjaciółmi, nie mówiąc o współpracowniku, który siedzi przy biurku obok! Na pewno wiecie, co mam na myśli! :-)
Czosnek jest wspaniałym lekiem na przeziębienie i inne infekcje układu oddechowego. Najsilniejsze działanie wykazuje 10 minut po zmiażdżeniu. Już nasze babcie i dziadkowie wiedzieli, że czosnek obniża ciśnienie tętnicze, i skrzętnie korzystali z tej jego właściwości. Korzystnie wpływa on też na serce – reguluje poziom cholesterolu, ma działanie rozrzedzające krew, obniża poziom ciśnienia tętniczego u osób z leczonym i nieleczonym nadciśnieniem.
Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Nauk Medycznych w mieście Suzuka prowadzą badania dotyczące obniżania poziomu cukru we krwi w cukrzycy typu I i typu II przy użyciu preparatu czosnkowego. Dlatego diabetycy powinni skonsultować z lekarzem chęć przyjmowania czosnkowych ekstraktów bądź spożywania większych ilości czosnku. Na pewno jednak nie należy z niego rezygnować!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >