Pyszny WEGE obiadek!

Jaki powinien być obiad? Smaczny, ładnie podany, ciepły, zdrowy, a dla ciebie także wegetariański lub wegański – bo taki jest właśnie twój wybór. A więc spróbujmy!

Z poniższych składników można przygotować posiłki dla 4 osób.

  • Zielony suflecik

Składniki:

1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego), 20 dag tłustego białego sera, 1 jajo, 1 łyżeczka masła extra, 1 łyżka bułki tartej, kilka ząbków czosnku

Sos: 2 łyżki mąki, 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego, 1 szklanka mleka, pieprz czarny, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie:

Umyty i opłukany szpinak ugotować w wodzie, odcedzić, osączyć, posiekać. Mąkę lekko podgrzać na patelni, dodać łyżkę oliwy, rozprowadzić mlekiem i żółtkiem. Zagotować, mieszając, doprawić do smaku. Sos wymieszać ze szpinakiem, dodać rozdrobniony ser, pianę z białka jaja, wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą, zapiec pod przykryciem.

Zielony suflecik będzie pięknie wyglądał na talerzu obok ugotowanej żółtej kaszy jaglanej.

  • Szarlotka, która wcale nie jest słodka!

Składniki:

4 marchewki, 30 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego), 2 małe pietruszki, 1 średniej wielkości seler, 4 średnie ziemniaki, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, świeża bazylia, 4 łyżki kaszy kuskus, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka masła extra, 1 łyżka bułki tartej, kilka ząbków czosnku, czarny pieprz, kurkuma, sól

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone warzywa ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki i szpinak ugotować osobno, odsączyć i posiekać. Warzywa pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i wysypanym bułką, układać warstwami: warzywa, ziemniaki, szpinak, przesypywać przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kaszą kuskus, zieleniną i skrapiać oliwą. Zapiec w piekarniku pod przykryciem.

Potrawę wyłożyć na talerz, polać bułką tartą delikatnie zrumienioną na maśle i udekorować listkami natki pietruszki. Można podać z kaszą kuskus, kaszą jaglaną lub brązowym ryżem.

Smacznego!

Zastępując masło oliwą, uzyskamy potrawę wegańską.

  • I jeszcze raz na zielono! Szpinakowa wariacja

Składniki:

1 kg świeżego lub mrożonego szpinaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 cebula, kilka ząbków czosnku, kurkuma, czarny pieprz, sól, gałka muszkatołowa, 1 szklanka naturalnego jogurtu, ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich, 2 łyżki płatków migdałowych, 15 dag tłustego sera białego (proponuję ser kozi), masło do wysmarowania formy.

 

Przygotowanie:

Szpinak ugotować pod przykryciem, odcedzić, pokroić. Cebulę drobniutko pokroić, poddusić na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i szpinak. Kilka minut poddusić. Dodać jogurt, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Potrawę posypać orzechami, migdałami i pokruszonym serem. Udekorować natką pietruszki, świeżą bazylią, koperkiem.

Zapiec pod przykryciem mniej więcej przez 20 min w temp. ok. 180°C.

A gdyby tak do tego podać świeże sadzone jajko z hodowli ekologicznej? Pycha!

Wegetariańskie czy wegańskie na pewno nie znaczy nieatrakcyjne i ubogie w smaku!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >