Kiełki, bezcenne kiełki!
Najbardziej wartościowe i jednocześnie najbezpieczniejsze są kiełki wyhodowane w domu. Kiełki przechowywane w foliowych woreczkach zagrożone są tym, że mogą się w nich rozwinąć grzyby, bakterie, pleśnie, a nawet drobne robaczki. Grzyby, bakterie i pleśnie stanowią zagrożenie zdrowotne, natomiast robaczki, jakie by nie były urodziwe, absolutnie nie są pożądanym dodatkiem białkowym. :-)
Ze względu na zawartość witamin, najcenniejsze są kiełki świeże. W związku z tym najlepszym rozwiązaniem jest łatwa, domowa hodowla w specjalnej kiełkownicy. Składa się ona z trzech, warstwowo ułożonych, przezroczystych pojemników z rowkami i zbiornika na wodę. Dna pojemników, do których wsypuje się nasiona, pokryte są rowkami, żeby ziarenka równomiernie rozłożyły się i nie sklejały. Nie należy kiełkować na gazie, wacie czy innym materiale, gdyż mogą się w nich rozwijać pleśnie.
Co bardzo ważne, do kiełkowania nie nadaje się ziarno uprawne, przeznaczone do wysiewania w polu. Ziarna na kiełki należy kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepsze do kiełkowania – również pod względem smakowym – są: lucerna, pszenica, słonecznik, len, soja, rzeżucha, fasolki Azuki i Mung, rzodkiewka, groch, gorczyca. Zjadamy ziarenka z korzonkiem, kiełkiem i zielonym listkiem, po uprzednim wypłukaniu pędów pod strumieniem bieżącej wody.
-
Prym wiodą superkiełki lucerny – regenerują komórki miąższowe wątroby, śledziony i trzustki oraz odbudowują florę bakteryjną jelit, wzmacniają włosy i paznokcie, przyśpieszają procesy gojenia i regeneracji naskórka, łagodzą objawy menopauzy, walczą z osteoporozą i nowotworami, dostarczają witaminy B12 i żelaza
- Kiełki grochu zwykłego i włoskiego – rozpuszczają złogi cholesterolu, mają więc właściwości antymiażdżycowe i odmładzające
- Kiełki jęczmienia – odżywiają mózg i wzmacniają układ nerwowy
- Kiełki gryki – ocieplają (bardzo bogate energetycznie), zapobiegają przeziębieniom oraz infekcjom
- Kiełki lnu – zawierają dużo jodu
- Kiełki gorczycy – pomagają w walce ze stresem, zwiększają siłę mięśni, ich sprężystość i wytrzymałość
- Kiełki rzodkiewki – dostarczają witaminy C, potasu, magnezu i jodu, zawarta w nich siarka poprawia stan włosów
- Kiełki rzeżuchy – są bogate w jod, działają żółciopędnie i poprawiają apetyt
- Kiełki słonecznika – opóźniają starzenie ze względu na zawartość witaminy E, są źródłem witaminy D, lecytyny i kwasów tłuszczowych
Kiełki to miły i jakże cenny dodatek do surówki czy kanapki, do zup i sosów, do mięs, ryb, zapiekanek. Można je też mieszać z majonezem, jogurtem, jajami na twardo, twarożkiem, posypywać nimi ziemniaki, kasze, ryż, kluski. Inne pomysły mile widziane.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >