Dlaczego artystyczne? Takie ładne, równiutkie, dekoracyjne...
Wymagają też artystycznego talentu, by je dobrze obrać i przyrządzić – potrafią się jednak wspaniale odwdzięczyć po włożeniu do ust!
Karczoch należy do gatunku roślin astrowatych. Uprawiany jest w klimacie ciepłym. W Polsce uprawa nie jest powszechna ze względu na mniej sprzyjające warunki klimatyczne.
Karczoch zwyczajny jest warzywem, gdzie częścią jadalną są główki kwiatostanów po usunięciu zewnętrznych stwardniałych łusek okrywy bądź tylko dno kwiatowe. Możemy je spożywać po ugotowaniu, usmażeniu lub pieczeniu. Młode główki kwiatowe po ugotowaniu można też zalewać oliwą i przechowywać w słoiku.
Karczochy zawierają około 3% cukrów, 3% białka, tłuszcz i witaminę C, z grupy B i K. Bogate są w wapń, magnez, fosfor, potas, sód, kwas foliowy, beta-karoten. Działają moczopędnie i są łatwostrawne. Cenione są ze względu na zawartość inuliny, która korzystnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach, wzmacniają i oczyszczają wątrobę, wspomagają przepływ żółci, obniżają poziom cholesterolu. Mają też działanie odkwaszające organizm. Wykazano również silne działanie przeciwutleniające ekstraktu z karczocha.
A więc jedzmy na zdrowie!
Im bardziej urozmaicona jest nasza dieta, tym większe korzyści dla naszego organizmu!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >