Nie jedzą braci mniejszych…

„Jak długo jeszcze Ziemia zdoła wykarmić wszystkich mieszkańców naszej planety?”, zapytała Frances Moore Lappé – amerykańska pisarka, aktywistka, autorka wielu książek, m.in. wydanej w trzymilionowym nakładzie Diet for a Small Planet (Dieta dla Małej Planety).

A czy my się nad tym zastanawiamy? Jak dużo energii i paszy wymagają hodowla, produkcja i przetwórstwo żywości pochodzenia zwierzęcego? Jak mocno to zakłóca równowagę środowiska naturalnego? Jaki wpływ na nasze zdrowie ma nadmiar żywności pochodzenia zwierzęcego? O czyje zyski chodzi?

Czy myślimy nad stroną etyczną zagadnienia?

A gdyby naraz przyszedł ktoś silniejszy, większy i zamknął nas w zagrodzie, karmił i tuczył, a potem… Rozważania wyższego rzędu. Czasem warto się jednak zastanowić nad naszym osobistym stosunkiem do innych istot czujących. Czy rzeczywiście potrafimy współczuć?

Dieta wegetariańska/wegańska to osobisty wybór. Każdy ma prawo podążać wybraną drogą.

Wegetarianizm ma swoje mniej i bardziej rygorystyczne odmiany. Dobrze skomponowana dieta nie przyniesie szkody organizmowi. W ramach wegetariańskiego stylu żywienia bez problemu da się przygotować cały szereg diet, które mogą być stosowane przy różnych schorzeniach.

Poniżej kilka diet stosowanych w chorobach wymagających leczenia dietetycznego.

  1. Dieta profilaktyczna – racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego, stosowane u osób zdrowych, dbających o swój organizm.
  2. Dieta łatwostrawna (zrównoważona) – mniej obciążająca, stosowana przy wielu schorzeniach niewymagających specjalnych obostrzeń.
  3. Dieta łatwostrawna ze zwiększoną ilością białka – stosowana np. w stanach wyniszczenia organizmu, chorobach z gorączką, schorzeniach trzustki, wątroby.
  4. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem białka (w różnym stopniu) – stosowana np. przy schorzeniach nerek.
  5. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego – stosowana przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, trzustki, jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
  6. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego – stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, schorzeniach jelit.
  7. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem sodu – stosowana przy schorzeniach nerek i nadciśnieniu tętniczym.
  8. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych (cukrów) – stosowana przy cukrzycy.
  9. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna – czyli kleik, np. ryżowy, stosowany przy biegunkach, w stanach pooperacyjnych i innych.
  10. Wiele schorzeń zasadniczych i współistniejących wymaga łączenia diet – np. dieta stosowna w cukrzycy i jednocześnie owrzodzeniu żołądka.

Wszystkie te diety powinny być odpowiednio skomponowane. Należy pamiętać o ograniczeniu cukru, cukru i jeszcze raz cukru. Nie wolno też zapominać o zdrowych tłuszczach w rozsądnych ilościach

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >