Żołądek jest to dobrze umięśniony, rozciągający się narząd, dopasowujący swoją wielkość do ilości spożytego pokarmu. W związku z tym czasami zdarza nam się zjeść zdecydowanie za dużo!
Dzięki silnym mięśniom, żołądek rozciera i miesza treść pokarmową ze śluzem, kwasem solnym i enzymami trawiennymi. Kwas solny stwarza środowisko silnie kwaśne, co ma kapitalne znaczenie jeśli chodzi o niszczenie drobnoustrojów spożytych razem z pożywieniem. Kwaśne środowisko jest dobrze tolerowane przez błonę śluzową żołądka, gdyż jej komórki są zaopatrzone w odpowiednie mechanizmy obronne. W sytuacji niewystarczającej ilości soku żołądkowego, drobnoustroje chorobotwórcze wywołują procesy zapalne w błonie śluzowej żołądka, prowadzące do zaburzonej pracy mięśni zwieracza żołądka. W rezultacie sok żołądkowy „cofa się” do przełyku, powodując baaardzo nieprzyjemną zgagę. Jest to uczucie bardzo nieprzyjemne i zawsze nas zaskakujące!
Właściciela takiego żołądka czeka spotkanie z lekarzem i odpowiednia dieta.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >