Nie będąc specjalistami od żywienia – wszyscy wiedzą z własnego doświadczenia, że są pokarmy, które uważamy za lekkostrawne i takie, które „leżą nam w żołądku” zbyt długo.
Okazuje się, że żołądek potrzebuje różnego czasu na strawienie poszczególnych rodzajów pokarmów.
Spójrzmy, jak to wygląda:
30 min.-2 godziny: cukier, miód, owsianka, ryż, kasza manna, jajka gotowane na miękko, gotowane mleko, bulion, kawa, herbata, kakao
2-3 godziny: biały chleb i grzanki, jajka surowe i na twardo, omlet, ryba gotowana, kalafior, szparagi, ziemniaki gotowane
3-4 godziny: chleb pełnoziarnisty, gotowana szynka, wołowina i kura, średniotłusta kiełbasa, jabłka, frytki, kalarepa, szpinak, rzodkiewka
4-5 godzin: pieczone mięso, śledź wędzony i solony, ser, soczewica, groch, szczypior
5-6 godzin: bekon, tłusta pieczeń wieprzowa
6-8 godzin: tuńczyk, wędzony węgorz, sałatka ze śledzi, sardynki w oleju, tłusty pieczony drób – gęś i kaczka.
Już teraz wiemy, dlaczego po pewnych potrawach czujemy się lekko i świeżo, a po innych chętnie położylibyśmy się na kanapie przed telewizorem!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >