Słodziki inne niż cukier

Producenci mamią nas zamiennikami cukru od lat. Były okresy, gdy modne były chemiczne zamienniki cukru, był etap, kiedy wszyscy kupowali cukier brązowy, później za sprawą cukrzyków wiele osób decydowało się na fruktozę, przecież to takie zdrowe…

Z pomocą nawet przyszła nam natura, oferując stewię (niesłusznie uznawaną za bezkaloryczną) oraz ksylitol, pozyskiwany z brzozowej kory, o 40% mniejszej kaloryczności niż nasz biały cukier.

Rzeczywiście bitwa na słodziki, mimo że trwa już od wielu lat, wcale wydaje się nie odpuszczać. A wystarczyłoby przestać po prostu słodzić. Wielu z nas wydaje się to dosyć trudną sprawą, jednak wystarczy kilkanaście dni, maksymalnie do 3. tygodni, a nasze kubki smakowe przestaną tak łapczywie pragnąć cukru. Zróbmy sobie taki test. Odstawmy wszelkie dosładzacze od naszych napoi, po czym po miesiącu spróbujmy się napić słodkiej herbaty. Ale posłodzonej taką ilością jak zawsze. Gwarantuję, że nie będzie ona już miała tego samego przyjemnego smaku. 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: cukier, słodzik