Dieta wege dla wrzodowców

Dietę laktoowowegetarianską, łatwostrawną, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasów żołądkowych, stosuje się w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżytach i przewlekłych stanach zapalnych żołądka i jelit, refluksie.

Choroba wrzodowa oraz stany zapalne żołądka i jelit prowadzą do postępującego uszkodzenia błony śluzowej tych narządów. Choroba miewa podłoże genetyczne, ale przyczyną mogą też być: nadużywanie leków przeciwzapalnych, alkoholu, palenie tytoniu, nieracjonalne odżywianie, Helicobacter pylori i inne.

Na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy cierpi ok. 10% populacji!

Dieta ma na celu – oprócz zapewnienia wszystkich składników pokarmowych – neutralizowanie soku żołądkowego i niedrażnienie mechaniczne, termiczne i chemiczne błony śluzowej.

Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest wykluczenie potraw smażonych, ostrych, ciężkostrawnych, mocno przypieczonych, przypalonych, nieświeżych, zimnych, rozdymających, grzybów, przekwaszonego nabiału. W związku z tym ograniczamy bądź wykluczamy – w zależności od tolerancji – razowe pieczywo, surowe warzywa i owoce, warzywa kapustne i strączkowe, cebulowe, orzechy, wszystkie napoje gazowane, margaryny, oleje inne niż wymienione poniżej, cukier i rzecz jasna alkohol. Zahowujemy także umiar w piciu mocnej kawy i herbaty.

Dozwolone są: naturalny, łagodnie ukwaszony nabiał (z wyłączeniem serów żółtych, topionych, pikantnych), gotowane warzywa i owoce, jajka, czerstwe jasne pieczywo, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło ekstra, kasza jaglana, która ma działanie zasadotwórcze. Używamy całej gamy przypraw bez glutaminianu sodu, ale stosujemy je w ograniczonych ilościach (odstawiamy kostki rosołowe, mieszanki przyprawowe z glutaminianem sodu i sos sojowy). Znaczące działanie zasadotwórcze, a więc neutralizujące kwasy żołądkowe, mają też, ze względu na pokaźną zawartość potasu, suszone morele, które można spożywać w ograniczonych ilościach.

Powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie. Bardzo dbamy o to, by posiłki były regularne, gotowane (ciepłe – ani zimne, ani gorące), bardzo bogato, choć łagodnie doprawione.

Zachęcam również do zajrzenia do artykułu „Wegetariańskie diety lecznicze”.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >