Dieta –białkowo-tłuszczowa, węglowodanowa czy mieszana?

To, w jaki sposób się odżywiamy, ma istotny wpływ na naszą zdolność do wykonywania wysiłku. Zestawiając diety, które składają się z określonej grupy składników odżywczych, lecz takiej samej ilości energii można zauważyć, że maksymalna wydolność organizmu podczas wysiłku będzie się wahać.

Dieta białkowo-tłuszczowa

Przy zastosowaniu diety białkowo-tłuszczowej, która nie jest zalecana dla naszego zdrowia, gdyż ma wpływ na szybszy rozwój miażdżycy, zdolność organizmu do wysiłku będzie najmniejsza. Żywiąc się jedynie białkami i tłuszczami, organizm nie będzie w stanie przez dłuższy czas funkcjonować na wysokich obrotach.

Dieta wysokowęglowodanowa

Dieta wysokowęglowodanowa z kolei charakteryzuje się tym, że osoby stosujące taką formę odżywiania, są zdolne do wykonywania długotrwałych wysiłków. Mięśnie bowiem do pracy wykorzystują najpierw dostarczone w pożywieniu węglowodany, a dopiero później czerpią energię z nagromadzonego "zapasowego" tłuszczu.

Dieta mieszana

Najlepsza dla wszystkich uprawiających sporty (i nie tylko dla nich), jest dieta mieszana. Spożywanie naprzemiennie lub łącznie produktów białkowych, węglowodanowych i tłuszczu, również pozwala na długotrwałe kontynuowanie aktywności fizycznej, przynajmniej na tyle, ile potrzebują do tego osoby nie uprawiające wyczynowo sportu. Poza tym, odżywiając się racjonalnie, dostarczamy do organizmu wszelkich potrzebnych witamin i składników mineralnych, które również są niezbędne przy prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Chcąc więc być zdrowym i sprawnym na co dzień, powinniśmy zrezygnować z popularnych diet jednoskładnikowych i postawić na zbilansowany oraz racjonalny sposób odżywiania.

 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >