Warzywa dobre na ... stres

Warzywa są bardzo zdrowe. Obecnie modne są diety oczyszczające na bazie warzyw. Nie tylko pozwalają one oczyścić organizm z toksyn, lecz także obniżają poziom stresu.

Badania pokazują, że kobiety, które jedzą codziennie pięć porcji warzyw, mają znacznie niższy poziom markerów określających stres oksydacyjny. Dzięki temu są znacznie mniej narażone na wystąpienie niepłodności, przedwczesnego starzenia się czy też nawet chorób nowotworowych.

Najwięcej dobrych dla nas składników, które obniżają poziom stresu oksydacyjnego, zawierają warzywa, w których znajdziemy czerwony barwnik. Barwnik ten, zwany czerwonym antocyjanem, jest bowiem bardzo silnym przeciwutleniaczem. Zawierają go na przykład marchew czy buraki. Pamiętajmy o jeszcze jednej zasadzie – jeśli lubimy soki i traktujemy je jako zamiennik porcji warzyw, zwracajmy uwagę na ich skład. Kupujmy raczej te jednodniowe albo najlepiej róbmy je sami w domu. Wtedy będziemy mieć pewność, że nie zawierają żadnych sztucznych dodatków.

Stosowanie się do tych zasad pozwoli nam cieszyć się dobrym zdrowiem przez wiele lat.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: stres, warzywa