Na temat jedzenia, jak i na wiele innych tematów, tworzymy sobie swoje przekonania.
Doświadczenie pokazuje nam, że coś jest dobre albo gorsze. Nabywamy wiedzy o tym, co świadczy o dobrej jakości produktu.
Każdy z nas, o ile nie jest znawcą tematu profesjonalnym, ma pewne utarte przekonania na temat pochodzenia „dobrych produktów”. Są to jednak tylko przekonania i stereotypy. Tak na przykład dzieje się w przypadku win. Większość z nas wybrałaby wino włoskie. Dlaczego? Bo takie mamy skojarzenie, że jak wino, to włoskie, bo wtedy dobre. Podobnie jest z czekoladą – wiemy, że jak szwajcarska, z pewnością będzie nam o wiele bardziej smakowała niż nasza, polska. Sery, oczywiście, z Francji, salami węgierskie. Znacie te przekonania?
Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta. Po prostu myśleć stereotypowo jest łatwiej. To pomaga segregować informacje i znacznie szybciej podejmować decyzje.
Tak właśnie jest również z wyborem produktów żywieniowych. Często sięgamy po coś jedynie z przekonania, bo na przykład podoba nam się opakowanie, bo to dobra firma, bo produkt pochodzi z regionu, z którego powinien pochodzić według naszych przekonań.
Na dowód tego przeprowadzone były badania dotyczące tego, jak wybieramy produkt do zjedzenia. Grupa ludzi otrzymywała do spróbowania czekoladę. Jedna część osób otrzymywała informację, że pochodzi ona ze Szwajcarii, druga natomiast, że jest z Chin. Wyniki były jednoznaczne – oczywiście, grupa, która otrzymywała informację o szwajcarskim pochodzeniu smakołyku, znacznie wyżej oceniała jego jakość niż ta, która myślała, że produkt pochodzi z zupełnie innego regionu. Oczywiście, obydwie grupy otrzymały tę samą czekoladę do spróbowania.
Na podstawie tego badania widzimy, jak bardzo znaczące są dla nas stereotypy i jak bardzo emocjonalnie podejmujemy decyzję o tym, czy coś nam smakuje, czy też nie. Pamiętajmy o tym przy wyborze żywności dla siebie. Może warto się zastanowić, czy nie kierujemy się przekonaniami idąc do sklepu. Może bowiem okazać się, że trafimy na coś znacznie smaczniejszego i może nawet tańszego…
Cena jest kolejnym elementem będącym kryterium wyboru. Jeśli coś jest drogie, musi być ekskluzywne i pyszne. Niestety, często wcale tak nie jest, że im coś droższe, tym lepsze. Wiemy, że polskie produkty mogą być nieco tańsze i nie zawsze odbiegają jakościowo od innych. Może warto faktycznie posmakować innych, jeszcze nam nie znanych rzeczy, niekoniecznie kierując się myśleniem opartym na stereotypach… W końcu, wybierając coś nowego, dajemy sobie szansę na wypróbowanie, może trafi się nam lepszy smak?
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >