Fenkuł – czy my się znamy?

Jeśli się jeszcze nie znamy – chętnie się przedstawię!

Fenkuł włoski, znany też jako koper włoski lub koper słodki, należy do rodziny selerowatych. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, choć w Polsce rzadko. W czasie uprawy ma bardzo duże wymagania temperaturowe – lubi ciepełko!

Jest to stosunkowo nowy gość na naszych stołach i można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Zaskakuje nas subtelna, delikatna anyżowa nuta, która dodaje oryginalności potrawie.

Jakie korzyści daje nam to oryginalne warzywo? Działa wiatropędnie, mlekopędnie, przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Korzystnie działa w okresie menopauzy, przyśpiesza trawienie, ułatwia odchudzanie. Zawiera wapń, magnez, fosfor, kwas foliowy, witaminę C, potas, fitoestrogeny.

Fenkuł można przyrządzić jako sałatę z oliwą extra vergine, cytryną, solą, pieprzem i kurkumą, można dodać płatki parmezanu. Dodatek plastrów pomarańczy, grejpfrutów lub cytryn jest bardzo orzeźwiający i dekoracyjny. Ciekawą propozycją smakową jest też dodatek oliwek i kaparów oraz prażonych pestek dyni i słonecznika. Można też połączyć go z czerwoną cebulą, anchois, rukolą, jabłkami i innymi owocami.

A może spróbować usmażyć fenkuł na klarowanym maśle, polać octem balsamicznym, dodać czosnek albo zapiec np. pod beszamelem!

Spróbujmy więc :-) 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: rośliny, warzywa