Pietruszkę docenili już starożytni Grecy i Rzymianie, którzy uważali ją za roślinę świętą, wzmacniającą refleks, dającą siłę i czyniącą człowieka sprytniejszym.
Natka pietruszki jest bardzo popularna w naszej kuchni, choć nie wszyscy chcą się z nią zaprzyjaźnić. Spróbujmy, bo warto.
Pietruszka to kolejna roślina należąca do rodziny selerowatych, zawierająca bogactwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. Uprawiana jest w dwóch odmianach: jako korzeniowa – jadalny jest korzeń i liście oraz pietruszka naciowa – jadalne są liście.
Pietruszka zawiera bardzo dużo składników odżywczych, które wspomagają nasz organizm:
- Witaminę C – zawiera jej więcej niż znakomita większość innych warzyw, a nawet cytrusy i inne owoce.
- Beta karoten, czyli prowitaminę A – silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać chorobom oczu, wzmacnia też odporność oraz chroni przed toksynami i rozwojem komórek nowotworowych.
- Kwas foliowy – odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia, namnażaniu się komórek i ich dojrzewaniu.
- Fluor i wapń – korzystne przy rozwoju i utrzymaniu zdrowia zębów i kości.
- Chlorofil, zielony barwnik liści – ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne, zwalcza katar, zapalenie zatok i nieprzyjemny zapach potu.
- Kwas alfa-linolenowy – ważny kwas tłuszczowy, który obniża ciśnienie krwi, pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym oraz korzystnie działa na mózg. Dobroczynnie też wpływa na stan naczyń krwionośnych i spowalnia powstawanie miażdżycy.
- Śladowe ilości witaminy B12 – wspomaga układ nerwowy i syntezę DNA.
- Zawiera też sód, potas i magnez.
Zaprzyjaźnionym pietruszka potrafi się odwdzięczyć:
- Wspomaga zwalczanie przeziębienia, gorączki i infekcji.
- Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł oraz powstawaniu nieprzyjemnego oddechu.
- Korzystnie działa przy chorobach nerek i ma właściwości moczopędne.
- Aktywnie pomaga zwalczać anemię dzięki znaczącej zawartości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego.
- Wspomaga trawienie, przeciwdziała zapaleniom.
- Reguluje cykl menstruacyjny i zwalcza towarzyszący okresowi ból.
- Wpływa na zwiększenie odporności organizmu.
- Oczyszcza krew, dzięki czemu korzystnie wpływa na proces leczenia chorób wątroby.
- Zwalcza wolne rodniki, przez co pomaga zapobiegać procesom starzenia się, chorobom układu krążenia i nowotworowym.
- Przy wzmożonej alergii hamuje wydzielanie histaminy. Używana jest w leczeniu pokrzywki i innych objawów reakcji alergicznych.
W jaki sposób można wykorzystać pietruszkę w naszej kuchni?
Najcenniejsza jest natka świeża – zawiera najwięcej witamin. Jeśli mamy takie możliwości, można zadbać o to już teraz i w kilku doniczkach wsadzić korzenie pietruszki. Zapewni nam to stałe źródło świeżej, wspaniałej natki.
Natkę można dodać do: kanapek, wszelkich surówek, posypać sałatki z gotowanych czy zapiekanych warzyw, do wszelkich potraw mięsnych, do soków warzywnych, past i dresingów, zup. Natkę pietruszki można dodać do prawie każdej potrawy, trzeba tylko o niej pamiętać. Najcenniejsza jest oczywiście spożywana na surowo.
Korzeń pietruszki również jest bardzo smaczny i w postaci gotowanej można go wykorzystać jako jarzynkę bądź użyć do przygotowania sałatek warzywnych.
Wszelkie inne pomysły kulinarne mile widziane.
Ale, ale... pietruszki nie powinny spożywać w nadmiarze kobiety w ciąży, ponieważ składniki w niej zawarte mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy.
Pietruszka zawiera duże ilości szczawianów, więc u osób skłonnych, może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >