Substancje takie jak: alkohol etylowy, kwas acetylosalicylowy (Polopiryna, Aspiryna) lub żółć, która dostaje się niekiedy z dwunastnicy do żołądka, oraz inne czynniki rozpuszczają warstwę śluzu i w ten sposób uszkadzają barierę ochronną błony śluzowej. W tych warunkach kwas solny z pepsyną (enzymem trawiennym) atakuje błonę śluzową żołądka, prowadząc do powstawania w żołądku nadżerek, a następnie owrzodzeń. Inną przyczyną owrzodzeń może być zakażenie bakterią Helicobacter Pylori.
W żołądku trawione są białka, nie zachodzi tu trawienie tłuszczów (z wyjątkiem już zemulgowanych tłuszczów jajek i mleka), a trawienie cukrów jest wręcz hamowane przez odczyn kwasowy. Główny enzym trawienny to pepsyna, rozpoczynająca trawienie białek. Kolejnym enzymem jest podpuszczka, trawiąca białko mleka, kazeinę a występująca w odpowiednich ilościach tylko u niemowląt.
Z żołądka nie jest absorbowane nic innego poza alkoholem (około 20%) i niewielką ilością żelaza (przy odpowiedniej ilości witaminy C). Wstępnie strawiony pokarm, w wyniku rytmicznych skurczów mięśni żołądka, dostaje się do dwunastnicy – pierwszego odcinka jelita cienkiego.
Jeśli odczuwamy: ból w dołku podsercowym pojawiający się 1-2 godz. po posiłku (wrzód żołądka); ból pod prawym łukiem żebrowym, 3-5 godz. po jedzeniu, a także w nocy i na czczo (wrzód dwunastnicy); zgaga, niestrawność, nudności, wymioty, zaparcia – nie pozostanie nam nic innego, jak spotkanie z lekarzem i odpowiednia dieta.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >