Cukier to szersze pojęcie. To nie tylko produkt, który możemy znaleźć w cukierniczce. Cukier to nazwa stosowana wymiennie z weglowodanami i odnosi się do grupy organicznych związków chemicznych zbudowanych z węgla, wodoru i tlenu. Oczywiście w odpowiednich proporcjach pomiędzy atomami.
Cukry dzielimy na:
– proste – np. glukoza, fruktoza, galaktoza;
– disacharysy – np. maltoza, sacharoza, laktoza;
– oligosacharydy – np. rafinoza, stachioza;
– złożone,czyli polisacharydy, np. skrobia, glikogen, kwas hialuronowy, heparyna, celuloza, chityna.
Zwyczajowo nazwy cukrów mają końcówkę -oza, natomiast enzym je trawiący -aza. I tak powstają nam pary: laktoza– laktaza, maltoza–maltaza, sacharoza–sacharaza, skrobia–amylaza i inne.
Bez cukrów nasz organizm nie może żyć. Glukoza to pokarm dla komórek i podstawowe paliwo dla mózgu. Nie oznacza to jednak, że możemy bezkarnie objadać się słodyczami. Wystarczającą, a więc niewielką, ilość weglowodanów dostarczymy organizmowi z warzywami, kaszami i skromną porcją owoców. Cukier z cukierniczki jest nam całkowicie zbędny.
Poprzez spożywanie nadmiernych ilości węglowodanów narażamy się na cały szereg stanów chorobowych, mających bardzo poważne konsekwencje.
Podaję przykładowe schorzenia i spustoszenia, jakie w naszym organizmie czyni cukier spożywany w nadmiarze. Myślę, że nawet nie zdajemy sobie sprawy z pełnej listy zagrożeń.
- Cukier zakwasza organizm.
- Sprzyja nadwadze i otyłości.
- Jest przyczyną cukrzycy typu 2.
- Zwieksza ryzyko nowotworów piersi, janików, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych organów.
- Podnosi poziom trójglicerydów i zaburza gospodarkę lipidową organizmu, przez co potęguje miażdżycę i choroby układu krążenia.
- Fruktoza(a więc nadmiar owoców) sprzyja dnie moczanowej i zaburzeniu gospodarki lipidowej.
- Cukier sprzyja zaparciom, hemoroidom, próchnicy, policystycznym jajnikom (zaburzona gospodarka hormonalna), endometriozie, astmie , padaczce, ADHD, chrobom autoimmunologicznym, chrobom tarczycy, skóry, stawów.
- Jest jednym z czynników powodujących choroby układu pokarmowego: rozrost drożdżaków Candida, choroba Crohna, zespół jelita drażliwego, kamienie żółciowe, owrzodzenie jelita grubego.
- Sprzyja chorobom oczu, m.in. krótkowzroczność, zaćma, choroby plamki żółtej.
- Szkodzi urodzie – powoduje utratę gęstości tkaniki łącznej, degradację elastyny i kolagenu, wzrost wolnych rodników.
- U panów powoduje zachwianie poziomu testosteronu (hormonu męskiego) na rzecz estrogenu (hormonu żeńskiego).
- Łyżeczka spożytego cukru blokuje nasz system odpornościowy aż na godzinę.
- Do strawienia cukru organizm potrzebuje wapnia, magnezu (cierpią na tym zęby i kości). Cukier powoduje też niedobory witamin z grupy B i E, mikroelementów takich jak miedź i chrom.
- Inne, np. indywidualne nietolerancje.
Najgorsze jest to, że od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do potraw węglowodanowych, a słodkich w szczególności, i bardzo je lubimy. Sprytne i sugestywne reklamy produktów węglowodanowych zachęcają do kupna. To zdecydowanie utrudnia właściwe odżywianie. Ile to razy zapominamy o negatywnych skutkach i przedkładamy przyjemność nad rozum?! Ile razy nagradzamy siebie i innych słodyczami? Ile razy koimy nimi nasze smutki i żale? A zabijanie nudy i szukanie w kuchennej szafce „czegoś dobrego”? Tylko czy to jest dla nas naprawdę dobre?
Najważniejsze w życiu są wiedza, umiar i rozsądek przy spożywaniu tego typu produktów.
Czego Wam i sobie życzę!!!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >