W latach 50-tych XX wieku, główną przyczyną niedoczynności tarczycy był niedobór jodu. Wszystkie potrawy obniżające wchłanianie jodu pogłębiały objawy choroby.
Po tym, jak w większości krajów zaczęto dodawać jod do soli kuchennej, do pewnego stopnia wyeliminowano niedoczynność tarczycy z powodu niedoboru tego pierwiastka. Obecnie najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy w USA i krajach Europy w 90-97% przypadków jest choroba autoimmunologiczna Hashimoto. Należy także wziąć pod uwagę to, że nastąpił kolosalny postęp techniczny w metodach wykrywania chorób tarczycy.
Kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, jarmuż i inne) zawierają gointrogeny – czynnik wolotwórczy, czyli substancje, które na drodze różnorodnych mechanizmów zaburzają funkcję tarczycy, powodują zahamowanie wydzielania hormonów, a także blokowanie absorpcji jodu.
Osoby, u których niedobór jodu spowodował niedoczynność tarczycy, mogą spożywać warzywa kapustne ale tylko gotowane, gotowane na parze, duszone albo kiszone. Gotowanie czy kiszenie powoduje unieczynnienie czynnika wolotwórczego.
U pacjentów z Hashimoto rzadko występuje niedobór jodu, jednakże się to zdarza. Teoretycznie więc jedzenie pokarmów zawierających substancje wolotwórcze nie powinno zaburzać u nich funkcji tarczycy.
Znamy jednak pokarmy wolotwórcze, takie jak np. soja, którą należy całkowicie wykluczyć z diety, również w przypadku Hashimoto. Działanie szkodliwe na tarczycę polega na hamowaniu aktywności peroksydazy tarczycowej (TPO). Związki wolotwórcze w soi nie są dezaktywowane w czasie gotowania, dlatego powinna być całkowicie wyeliminowana z diety. Z tych samych powodów rezygnujemy też z innych strączkowych (fasola, groch, bób, soczewica, ciecierzyca, orzeszki ziemne - arachidowe).
Pokarmy wolotwórcze, które na wszelki wypadek należy spożywać po obróbce termicznej lub całkowicie je wyeliminować:
Kapusta brukselka
Kapusta
Brokuły
Kalafior
Kapusta liściasta – collard greens
Choy sum czyli kwitnąca kapusta chińska
Kapusta właściwa chińska
Brasica genus (podobne do kapusty)
Kapusta sitowata
Kapusta warzywna pastewna
Mizuna - japońska musztarda, japońska zieleń, "water greens", kyona, gorczyca sarepska odm. japonica, kapusta japońska, roślina pochodzi z Chin
Jarmuż
Kalarepa
Kapusta rzepak
Rapini (z rodziny brokułów)
Szpinak
Tatasoi - szpinakowa gorczyca, pochodzi z południowo-wschodnich regionów Azji.
Rzodkiewka
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Chrzan
Maniok jadalny
Olej rzepakowy
Brzoskwinie
Gruszki
Truskawki
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >