Będąc na redukcji wiesz, jak ważny jest sport. Codziennie lub kilka razy w tygodniu starasz się więc włączyć w swój proces zmiany nawyków zdrowotnych ulubione ćwiczenia. Znasz może zasadę, że na sukces w 80% składa się dieta, a w 20% ćwiczenia? Doskonale. W naszych dzisiejszych rozważaniach właśnie z tego punktu wyjdziemy.
Wiele osób jest mocno zainteresowanych tym, w jaki sposób mogą zwiększyć swoje efekty treningowe zestawieniem odpowiednich produktów w swoim posiłku. Oczywiście, sporo osób po prostu chce wiedzieć, jak nie zaprzepaścić swoich ciężkich zmagań z ciężarami, na bieżni, w basenie czy podczas każdej innej aktywności. Po treningu na pewno zwiększa Ci się z czasem apetyt i dobrze jest wiedzieć, co zjeść, by nie ładować się pustymi kaloriami, a zapewnić swojemu ciału dobre warunki do regeneracji i spalania tłuszczu na długo po zakończonym treningu.
W obrębie Twojego potreningowego posiłku panuje kilka zasad. Pierwszą z nich jest czas – po skończonej aktywności powinieneś nakarmić swoje ciało w ciągu 30. minut. Maksymalnie zjedz posiłek do 2. godzin. I zapewnij sobie odpowiednie nawodnienie. Jeśli chodzi o to, co szybciej powinieneś zrobić, to zdecydowanie postaw na wodę. Jeśli chcesz wiedzieć, ile dokładnie masz wypić wody, możesz zastosować prosty rachunek: zważ się przed treningiem i po treningu. Różnicę stanowi ilość potu, a więc wody, jakiej się pozbyłeś i taką ilość musisz dostarczyć, aby organizm dobrze funkcjonował. Oczywiście, są pewne różnice między organizmami i nawet najbardziej uniwersalna zasada znajduje swoje wyjątki, dlatego polecam, abyś dokładnie sam obserwował swój organizm i ustalił, ile potrzebujesz płynów.
Skład Twojego posiłku potreningowego nie będzie znacząco odbiegał od reszty, jaką spożywasz w ciągu dnia. Zwróć uwagę, aby Twój posiłek był o obniżonej zawartości tłuszczu. Tłuszcz będzie hamował wchłanianie składników odżywczych, a Ty musisz jak najszybciej i w najbardziej dostępnej formie odżywić organizm.
Trening nieco zmniejszył w mięśniach Twoje zapasy glikogenu– substancji, która zapewniała Ci energię do ćwiczeń. Dlatego też postaw przede wszystkim na węglowodany. Zjedz produkty bogate w skrobię: ryż, makaron, ziemniaki, kasza pęczak, gryczana itp. Jednak to nie one będą w większej części stanowić Twój posiłek. Będą one stanowić uzupełnienie dla glikogenu, a dzięki przemianom towarzyszącym organizm wykorzysta węglowodany do budowy masy mięśniowej. A nie do magazynowania w postaci tłuszczu!
Połowę Twojego posiłku powinny stanowić różne białka: mięso drobiowe, ryby, mięso czerwone i wegetariańskie alternatywy: tofu, temeh, inne nasiona roślin strączkowych. Drugą połowę powinny stanowić warzywa, a mniejszą część owoce.
A teraz od strony praktycznej: Jak dopasować godziny posiłków do treningów? Czy może trening wstawić jakoś w lukę międzyposiłkową? Przede wszystkim przyjmij do wiadomości fakt, że półgodzinny spacer czy bieg to nie jest wysiłek fizyczny takiego typu, że koniecznie musisz coś zjeść. :-) Staraj się dopasować trening w lukę międzyposiłkową, ale pamiętaj, że na uzupełnienie składników odżywczych masz aż 2 godziny.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >