Owocna współpraca właściciela jelita grubego z bakteriami

Stan zdrowotny jelita grubego i skład jego flory bakteryjnej w dużej mierze zależy od naszej codziennej diety.

Dobroczynne bakterie powodują dalszy rozkład nie strawionych i nie wchłoniętych w jelicie cienkim substancji odżywczych, fermentację błonnika pokarmowego, produkują witaminy B1, B2, B6, B12, K, biotynę, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy i foliowy, hormony, aminokwasy, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, poprawiają wchłanianie substancji mineralnych, ułatwiają wchłanianie żelaza i inne. Prawidłowa mikroflora żyjąca w jelitach chroni je przed zakażeniami bakteriami chorobotwórczymi.

O dobrze funkcjonującym jelicie grubym świadczy wygląd stolca, który powinien być jednolity, wydalany codziennie, regularnie, szybko i bez wysiłku. Prawidłowo funkcjonujące jelito grube powinno wydalać stolec po upływie 1-2 godzin po spożyciu posiłku. W praktyce jednak, za normę częstości wypróżnień przyjmuje się jedno lub dwa w ciągu doby.

Regularne wypróżnienia to podstawa naszego zdrowia. W ten sposób systematycznie pozbywamy się substancji toksycznych z naszego organizmu. Nie lekceważmy tematu! 

Tu odpowiednia dieta może być baaaardzo pomocna!

 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >