Co to są witaminy? Czy naprawdę są nam potrzebne do życia? Gdzie je możemy znaleźć? Czy nie łatwiej byłoby codziennie połknąć garść pigułek i nie zastanawiać się nad zrównoważonym sposobem odżywiania? Oj, chyba nie! Na szczęście, składniki, których potrzebuje nasz organizm, znajdują się w bardzo smacznych produktach i spożywanie ich dostarcza nam wiele przyjemności. Witaminy podane w postaci naturalnej mają ponadto zdecydowanie lepszą przyswajalność i przynoszą większą korzyść organizmowi. Jak we wszystkim, potrzebny jest nam jednak rozsądek i umiar.
Witaminy... Co to takiego?
Witaminy są związkami chemicznymi, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować lub robi to w niewystarczających ilościach. Są niezbędne do utrzymania prawidłowej czynności życiowych komórek, jak również do regulacji procesów fizjologicznych w organizmie człowieka i... naszych domowych pupili też.
Witaminy dzielą się na:
- rozpuszczalne w wodzie: C, z grupy B – B1, B6, B12, H, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy
- rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.
Dostarczanie witamin do organizmu, z całą pewnością prowadzi do poprawy stanu zdrowia – ale... dostarczanie w odpowiednich ilościach.
Nadmiar witamin nie jest wskazany i prowadzi do hiperwitaminozy. Niedobór witamin jest równie groźny i prowadzi do hipowitaminozy lub przy całkowitym braku – do awitaminozy.
I nadmiar i niedobór witamin prowadzą do zmian strukturalnych w komórkach i narządach organizmu.
I tak źle i tak niedobrze! Jak zwykle, najważniejsze by znaleźć złoty środek!
Rola niektórych witamin i ich naturalne źródła:
Witamina A (retinol i beta-karoten):
- rola: zwiększa odporność na infekcje, wzmacnia wzrok, włosy, poprawia wygląd skóry, beta-karoten jest przeciwutleniaczem
- źródła: retinol - tran, tłuste ryby, żółtka jaj, masło, mleko; beta-karoten: marchew, dynia, pomidory, papryka, natka pietruszki, żółte owoce
Witamina D (kalcyferol):
- rola: wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu, utrzymanie prawidłowej budowy kości, zębów, zapobiega krzywicy, wypadaniu włosów, wraz z wit. A i C chroni przed infekcjami
- źródła: tran, tłuste ryby, masło, mleko, powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych – pamiętajmy jednak o umiarkowanej ilości kąpieli słonecznych (tu znowu potrzebny jest rozsądek!)
Witamina E (tokoferol):
- rola: hamuje proces starzenia się komórek, ułatwia gojenie ran, działa przeciwmiażdżycowo i ma korzystny wpływ na płodność, jest przeciwutleniaczem
- źródła: ziarna zbóż, orzechy, zielone warzywa, jaja, masło
Witamina C (kwas askorbinowy):
- rola: zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym, działa przeciwnowotworowo i antyalergicznie, jest przeciwutleniaczem, zwiększa przyswajanie żelaza, przyśpiesza gojenie się ran i krwawiących dziąseł
- źródła: owoce dzikiej róży, natka pietruszki, czarna porzeczka, papryka czerwona, brukselka, papryka zielona, kalafior, szpinak, truskawki, poziomki, kiwi, cytrusy. Głównym źródłem Wit. C w naszej diecie są: kapusta, pomidory i ziemniaki.
Witamina B1 (tiamina):
- rola: reguluje metabolizm węglowodanów, korzystnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga leczenie półpaśca
- źródła: drożdże, grube kasze, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, orzechy, rośliny strączkowe, chuda wołowina, mleko
Witamina B2 (ryboflawina):
- rola: reguluje metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, zapobiega zmianom zapalnym w jamie ustnej i tworzeniu się zajadów w kącikach ust
- źródła: mleko i przetwory, jaja, wątroba, drożdże, jaja, ryby, drób, mąka pełnoziarnista, warzywa zielone
Witamina B3 (niacyna lub kwas nikotynowy):
- rola: wpływa na przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów, przeciwdziała zaburzeniom trawienia, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów
- źródła: wątroba, chude mięso, drób, ryby, jaja, drożdże, ziarna zbóż, figi, awokado, śliwki, daktyle
Witamina B5 (kwas pantotenowy):
- rola: wzmacnia odporność organizmu, przeciwdziała zmęczeniu, łagodzi skutki uboczne zażywania antybiotyków
- źródła: ziarna zbóż, drożdże, orzechy, wątroba, zielone warzywa
Witamina B6 (pirydoksyna):
- rola: udział we wchłanianiu białek i tłuszczów, konieczna do produkcji przeciwciał, krwinek czerwonych, niektórych hormonów, przeciwdziała zaburzeniom nerwowym i zmianom skórnym
- źródła: drożdże, ziarna zbóż, otręby pszenne, wątroba, drób, ryby, orzechy,
Witamina B12 (kobalamina):
- rola: zapobiega niedokrwistości, wpływa na metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów, wzmacnia układ nerwowy
- źródła: wątroba, wołowina, wieprzowina, ryby, sery, jaja, mleko
kwas foliowy (folacyna)
- rola: udział w leczeniu niedokrwistości, wpływa na zdrowie skóry, zapobiega wadom wrodzonym cewy nerwowej rozwijającego się płodu. Bardzo istotne jest by wszystkie kobiety w okresie rozrodczym przyjmowały profilaktycznie kwas foliowy (pod kontrolą lekarza) – źródła naturalne mogą być niewystarczające.
- źródła: zielone warzywa, marchew, wątroba, żółtka jaj, melon, morele, dynia, awokado, fasola
Witaminy – pełnią ogromnie ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji naszego ciała. Musimy je codziennie dostarczyć organizmowi w odpowiednich ilościach. Nie odniesiemy sukcesu na tym polu żywiąc się słodyczami, fast foodami i popijając słodzonymi napojami.
Na każdym kroku próbuję Wam uświadomić, jak ważne jest spożywanie różnorodnych produktów dla utrzymania zrównoważonej diety!
Każdy (dorosły) odpowiada jednak sam za siebie i za to, co znajduje się na jego talerzu jak i za to, czego na tym talerzu brakuje...
Czy na prawdę jest to kwestia kosztów? Chyba nie!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >