Nie dajmy się grypie i przeziębieniom!
Każdy ma własne sposoby na jesienne słoty, przemarznięte ręce i nogi, czy też skutki przemoczonych butów i kurtek. Jesień w Polsce bywa bowiem chłodna i deszczowa, a zima potrafi dać w kość. Na szczęście przed nami również bardzo miłe jesienne i zimowe dni, podczas których będziemy cieszyli się piękną pogodą i spacerami. :)
Jednak na wszelki wypadek, chcę przedstawić starą, naturalną domową recepturę, która pomoże w walce o dobre zdrowie podczas nieprzychylnej aury. Uważa się, że ta prosta, naturalna i - co równie ważne - tania mikstura, to doskonały środek przeciwko infekcjom, grypie i przeziębieniu. Dodatkowo oczyszcza tętnice i reguluje poziom tłuszczu we krwi oraz usprawnia funkcjonowanie wątroby. Ogólnie - poprawia stan zdrowia i wzmacnia organizm.
Do sporządzenia naszego „leku” potrzebujemy:
- 4 nieobrane cytryny
- 4 duże główki czosnku – zadbajmy o to, by był nasz, polski
- korzeń świeżego imbiru (3-4 cm)
- 2 l wody
Sposób przygotowania,:
Cytryny należy dokładnie umyć w specjalny sposób (o tym poniżej) i pokroić na kawałki, obrać czosnek oraz imbir, pokroić i następnie zblendować wszystkie składniki.
Składniki przełożyć do garnka, dolać 2 litry wody, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Wystudzić, przecedzić przez sitko, przelać do szklanych butelek lub słoików i wstawić do lodówki.
Pić codziennie jedną szklankę ciepłego napoju co najmniej 2 godziny przed posiłkiem lub na czczo. Przed użyciem wstrząsnąć.
Składniki oraz sposób przygotowania mikstury, neutralizują zapach czosnku i co pozwala uniknąć niekomfortowych sytuacji towarzyskich.
Nie zawsze mamy możliwość kupienia warzyw i owoców z uprawy ekologicznej i wiarygodnymi certyfikatami. Nie wiemy, kiedy i czym zostały spryskane dla zachowania świeżości, a ponieważ do sporządzenia mikstury używamy cytryn ze skórką, warto pozbyć się toksycznych chemikaliów w jak największym stopniu.
Jak to zrobić?
Zaczynamy od usunięcia szkodliwych bakterii (E. Coli, Listeria, Salmonella itp.).
Warzywa i owoce płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ostatecznie zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Następnie staramy się usunąć pestycydy. Po kąpieli kwaśnej, płuczemy warzywa i owoce w wodzie o odczynie alkalicznym, czyli zasadowym, przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej. W zależności od użytych substancji do oprysku, woda stanie się mętna lub żółtawa, a na powierzchni może pokazać się tłustawa warstewka.
Na koniec dokładnie płuczemy warzywa i owoce w czystej wodzie (neutralne pH 7).
W zasadzie powinniśmy w ten sposób myć wszystkie warzywa i owoce, chyba, że pochodzą z upraw ekologicznych lub naszych własnych balkonowo-tarasowo-ogrókowych.
Nie wszyscy mają szczęście mieć rodzinę lub zaprzyjaźnionego rolnika na wsi, od których można zdobyć zdrową i ekologiczną żywność.Ratujmy się więc sami, jak tylko możemy! :)
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >