Coraz bliżej święta. Czas rodzinnego biesiadowania przy wspólnym stole. Zapewne już myślisz o potrawach, które na nim zagoszczą. Zastanawiasz się jakie techniki gotowania są wskazane we właściwie prowadzonej diecie, podczas której chcemy zrzucić zbędne kilogramy lub nie dołożyć dodatkowych? Mam dla Ciebie kilka wskazówek, które możesz wykorzystać szykując potrawy świąteczne. Polecam ci jednak wprowadzić je w życie na cały rok.
Jakie sposoby przyrządzania potraw wybrać ?
Pieczenie, duszenie bez obsmażania, grillowanie oraz pieczenia na ruszcie, gotowanie , smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu (olej kokosowy, masło klarowane). Jeśli posiadasz specjalistyczne naczynia możesz smażyć beztłuszczowo, gotowanie na parze.
Wzbogacaj smak potraw przyprawami. Korzystaj ze świeżych lub suszonych ziół. Załóż własny ogródek ziołowy na kuchennym parapecie, a zapewnisz sobie przyjemne wnętrze i zdrowe dodatki do swoich dań.
Jakie uzdrowić swoje menu ?
– Świetnym zamiennikiem masła może być rozsmarowane na pieczywie awokado. Do smażenia użyj bulionu zamiast dużej ilości oleju, do marynat stosuj większą ilość octów smakowych i wina niż oleju.
– Zamiast tłustych mięs wybieraj chude: chudy schab, polędwica, chuda wołowina, drób bez skóry, ryby.
– Używaj półtłustych serów białych, ostrożnie dawkuj wszelkie sery pleśniowe i twarde. Kupuj sery sprawdzonych firm w sklepach z chłodniami. Szukaj na etykiecie znaku weterynaryjnego (umieszczone w elipsie litery PL – Polska, i WE – Wspólnota Europejska, oraz numer identyfikacyjny świadczą, że produkt powstał w zakładzie podlegającym kontroli Inspekcji Weterynaryjnej). Sprawdź datę przydatności do spożycia. Nie bierz, jeśli jest zaklejona lub nieczytelna.
– Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć jogurtu greckiego ( uważnie czytaj skład, unikaj mleka w proszku ).
– Spokojnie możesz zrezygnować nawet z połowy używanego cukru bez poważnych konsekwencji smakowych; ostrożnie wybieraj słodziki i stawiaj na naturalne, takie jak stewia czy ksylitol, zamiast na chemiczne substytuty.
– Wybieraj mąki pełnoziarniste, im wyższy typ, tym lepiej dla twojego zdrowia i figury.
- Postaw na chleb 100% żytni na zakwasie. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Naturalna fermentacja zakwasu sprawia, że usuwane są liczne związki o działaniu rakotwórczym: azotanóy, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowych.
– Stosuj zioła, przyprawy. 1 łyżeczka suszonych ziół = 1 łyżka świeżych = ¼ łyżeczki sproszkowanych.
- Nie zapominaj o warzywach, staraj się wybierać sezonowe.
- Pamiętaj o kiszonkach. Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego.
- Unikaj produktów przetworzonych zawierających dodatki do żywności. Zawsze sprawdzaj etykietę produktu pod kątem substancji dodatkowych. Glutaminian sodu ma symbol E-621 i może być użyty przy produkcji takich produktów jak chipsy, krakersy, nachosy, zupy i sosy w proszku, kostki rosołowe, buliony, mieszanki przyprawowe, gotowe dania, dressingi i ketchupy. Azotany i azotyny (E-249, E-250, E-251, E-252) zawierają prawie wszystkie wędliny: szynki, kiełbasy i salami, także bekon czy parówki. Aspartam (E-951), podejrzewany u niektórych o wywoływanie bólu głowy, może znajdować się w produktach typu light,cukierkach bez cukru, ciastkach, gumach do żucia bez cukru. Im mniej przetworzone produkty będziesz wybierać do jedzenia, tym zdrowsza będzie Twoja dieta.
Jeśli jeszcze nie gotujesz w ten sposób, szybko przemyśl swoje wybory. Dzięki nim nie tylko ograniczysz kalorie, lecz także uczynisz swoje pożywienie bardziej strawnym i mniej obciążającym dla organizmu. Usprawni się też twoja przemiana materii. Zachęcam cię do eksperymentowania w kuchni!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >