Dżemy bez cukru

Nadchodzi jesień i zaczynamy coraz częściej mieć ochotę na coś słodkiego. Nasz wybór często stanowią dżemy. Słodkie słodkim, ale o linię dbać trzeba, dlatego na półkach sklepowych zaczynają być dostępne dżemy bez cukru.

Produkt ten, choć przypomina niskocukrowy dżem, jest jeszcze mniej kaloryczny, co stanowi bardzo zachęcającą alternatywę. Wartości kaloryczne w przeliczeniu na 100 g wynoszą od 112. do 126. kcal, czyli prawie 40% mniej kalorii niż tradycyjny dżem. To rzeczywiście mało.

Naszą czujność powinny obudzić inne dodatki – konserwanty, substancje słodzące. W niektórych produktach nie ma ich wcale, w innych jest ich całkiem sporo. Jednak jedynym sposobem na całkowicie naturalny produkt jest sporządzenie go w domowym zaciszu.

Wykonuje się go całkiem szybko: pokrojone suszone owoce 100 g (np. figi) wrzucamy do 50 ml gotującej się wody. Gotujemy kilka minut, nim wciągną całą wodę. Wówczas blend ujemy na gładką masę, zakwaszamy 30 ml soku z cytryny. Tak przygotowany dżem uzyskujemy w kilka minut, przechowujemy go przez kilka dni w lodówce.

Dżem ma niski indeks glikemiczny, ma dużo błonnika, a przy użyciu odpowiednich owoców taki produkt ma działanie odkwaszający.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: cukier, żywienie