Czy sól to słony problem?

Dlaczego jest taka ważna w naszej diecie i dlaczego groźny jest jej nadmiar jak i niedobór?

Przyzwyczajamy się do poziomu słoności naszych potraw. Nie smakuje nam np. chleb pieczony bez dodatku soli. Nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że sól jest obecna właśnie w pieczywie, w wędlinach, w przyprawach, w serkach, w masłopodobnych smarowidłach, przekąskach, a nawet w słodyczach. Są ludzie, którzy mają inną wrażliwość na smak słony niż pozostali i albo wszystko dosalają, albo wszystko jest dla nich za słone. Ta druga opcja jest dla nas zdrowsza!

Generalnie spożywamy ok. 3x za dużo soli niż zalecają lekarze.

Wybierz najlepszy pakiet dla siebie

Czym więc zastąpić sól w kuchni? Z pomocą przyjdzie nam cały arsenał ziół! Nie tylko kapitalnie wzbogacą smak potraw, zwiększą ich wartość odżywczą, ale też poprawią funkcjonowanie układu trawiennego.

Jakie przyprawy mam na myśli? Własne kompozycje świeżych i suszonych ziół, czosnek, kurkuma, imbir, pieprz czarny i biały, papryka ostra i słodka, chilli, kolendra, pieprz cayenne, kminek, bazylia, koper, estragon, natka pietruszki, szczypior, tymianek, melisa cytrynowa, cząber i innych, ziaren i nasion typu: słonecznik, dynia, siemię itp.

Na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi ma także wpływ wysokie spożycie potasu, co jest spowodowane zdolnością tego składnika mineralnego do zwiększenia wydalania sodu przez nerki. Ponadto potas utrzymuje w dobrym stanie system nerwowy, serce, poprawia pracę mózgu, pomaga w leczeniu alergii, opóźnia procesy starzenia. Nadmiar też jednak nie jest wskazany!

Ile więc solić?

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje zaledwie 1g soli dziennie. Optymalną dobową dawką, zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jest do 5g, czyli tylko 1. płaska łyżeczka – licząc już produkty z przemysłowym dodatkiem soli. Niestety, Polacy spożywają do 15g soli dziennie na osobę. Na nieco większą ilość tego związku, niż zalecana w diecie, mogą sobie pozwolić osoby pracujące fizycznie lub w podwyższonej temperaturze, gdyż podczas wysiłku, wraz z potem, tracą znaczne ilości dostarczonej z pożywieniem soli. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym lub chorobą nerek zaleca się żywienie ubogie w sól, czyli ok.1g dziennie.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: sól, żywność