Alkohol – napój wzbudzający wiele emocji u osób pijących w nadmiarze, pijących rozsądnie, jak i abstynentów. Dlaczego?
Co to jest alkohol?
Z chemicznego punktu widzenia alkohol etylowy (etanol) jest to związek organiczny, zbudowany z węgla, wodoru i tlenu o wzorze C2H5OH. Substancja bezbarwna, bardzo dobrze rozpuszczająca się w wodzie.
Etanol otrzymywany jest w wyniku fermentacji alkoholowej. Podstawowymi surowcami do produkcji etanolu są: buraki cukrowe, trzcina cukrowa, ziemniaki i wiele innych roślin. Nie wnikajmy w sposób produkcji – są wytwórnie duże, mniejsze i całkiem malutkie! Państwowe, prywatne i bardzo, bardzo prywatne, wręcz osobiste!
Jakie są alkohole? Spójrz, jaka różnorodność – a to tylko ułamek listy...
- Alkohole mocne – zawartość czystego alkoholu 35-40% i więcej: wódka (nalewki, Starka, wódki czyste, wódki smakowe, Żubrówka), whisky (Blended Whisky, Grain Whisky, Single Cask Whisky, Single Mat Whisky, Tennessee Whisky), bourbon (z kukurydzy, ponad 40% alkoholu), rum, destylaty (z owoców i zbóż), inne (gin, absynt)
- Bittery – zawartość alkoholu ponad 40% (np. gorzka żołądkowa), mocne alkohole z różnymi aromatycznymi dodatkami np. ziół, chininy, cytrusów. Cechą charakterystyczną jest gorzki smak
- Likiery – zawartość alkoholu 15-35 %: grupa alkoholi mocnych, dość gęstych i bardzo słodkich. Podstawowy warunek, jaki musi spełnić, to min 15% alkoholu, który mieszany jest z mlekiem, owocami, przyprawami, jajkami, kawą itp.
- Wina – zawartość alkoholu 6-18 %: wytrawne, słodkie, półsłodkie, białe, czerwone, różowe, musujące, wzmacniane, francuskie, włoskie, argentyńskie, mołdawskie, portugalskie, chilijskie, hiszpańskie i inne...
- Sake – zawartość alkoholu 14-20%: japoński alkohol – „wino ryżowe”, choć jego proces produkcyjny jest bardziej zbliżony do piwa
- Miody pitne – zawartość alkoholu 9-18 %: nasze polskie tradycyjne, produkowane są z miodu, najczęściej lipowego (półtoraki, dwójniaki – zwane kiedyś miodami królewskimi są słodsze, trójniaki i czwórniaki są bardziej wytrawne).
- Piwo – zawartość alkoholu 3-12%: popularny napój chmielowy, do produkcji którego najczęściej wykorzystuje się słód jęczmienny, rzadziej innych zbóż. Na naszym rynku występują piwa: pasteryzowane, niepasteryzowane, jasne, ciemne, dolnej fermentacji, górnej fermentacji, fermentacji spontanicznej, alkoholowe, bezalkoholowe, owocowe, pszeniczne, amerykańskie, angielskie, belgijskie, czeskie, klasztorne, miodowe, niemieckie, polskie, regionalne.
Nie jest moim celem chwalenie się znajomością tematu – kiepski ze mnie i znawca i kiepski kiper (sic!) – chcę Cci tylko uświadomić bogactwo oferty rynkowej. Jest to produkcja bardzo zyskowna, przynosząca ogromne dochody producentom, społeczeństwu zdecydowanie mniejsze korzyści zdrowotne i społeczne.
Ale o tym już następnym razem przy kolejnej filiżance herbaty... no, oczywiście - bez ciasteczka…
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >