Spożywane pokarmy mają wpływ na wchłanianie, metabolizm i wydalanie pozostałości czy nadmiaru leków. Stopień nasilenia tych niekorzystnych interakcji zależy w dużej mierze od indywidualnej reakcji organizmu.
Spożywane pokarmy mają wpływ na wchłanianie, metabolizm i wydalanie pozostałości czy nadmiaru leków. Stopień nasilenia tych niekorzystnych interakcji zależy w dużej mierze od indywidualnej reakcji organizmu.
Pracownicy z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Akademii Górniczo-Hutniczej wraz z międzynarodowym zespołem pracują nad urządzeniem, które wywęszy niebezpieczne związki w jedzeniu.
Każdy z nas chce wyglądać pięknie, być atrakcyjnym, szczupłym i… zdrowym. Każdy z nas jest żądny sukcesu i nie lubi być ograniczanym w swoich działaniach. Znamy powiedzenie „nieprzymuszony nikt przymusu nie chce” – i to prawda.
Czym jest dieta oparta na indeksie glikemicznym? Zazwyczaj to określenie dotyczy diet odchudzających, opartych na kontroli poziomu cukru we krwi. Pierwotnie indeks glikemiczny został opracowany na potrzeby diet osób chorujących na cukrzycę.