Pyłek pszczeli, jako lekarstwo.

Pyłek pszczeli, ze względu na bogactwo substancji odżywczych, znalazł od dawna zastosowanie w medycynie ludowej.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze wytwarzane przez kwiaty. Pszczoły zbieraczki zbierają wyłącznie pyłek z maku, kukurydzy i łubinu, z innych miododajnych kwiatów zbierają i pyłek i nektar.  Pszczoły zbieraczki mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży zanoszą do ula i składają w komórkach plastra. Wytworzony w ten sposób pyłek pszczeli służy zaspokajaniu bieżących potrzeb pokarmowych mieszkańców ula, a także tworzeniu zapasów na okres niedostatku pyłku kwiatowego w przyrodzie.

Młode pszczoły wzbogacają pyłek śliną i miodem, rozdrabniają i ubijają. Taki produkt w komórkach plastra zasklepiany jest miodem  i woskiem. W tak przygotowanej komórce plastra następuje fermentacja beztlenowa, w wyniku, której wytwarzany jest konserwujący pyłek kwiatowy kwas L-mlekowy. Tak spreparowany produkt nazywany jest pierzgą i stanowi trwałe, podstawowe źródło białka jak również substancji odżywczych i mineralnych dla członków pszczelej społeczności Jest wykorzystywany przez robotnice do produkcji mleczka pszczelego. W ciągu jednego roku od jednej rodziny pszczelej uzyskuje się od 1 do 7 kg pyłku.

Bogate bogactwo!

Dobroczynne właściwości produktów pszczelich znali i doceniali już od wieków nasi przodkowie, którzy stosowali je, jako skuteczne leki. Współcześnie nauka również uznaje i potwierdza ich lecznicze właściwości.

Skład pyłku pszczelego

Główną grupę związków biologicznie czynnych pyłku kwiatowego stanowią białka i wolne aminokwasy, tj. arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%

W pyłku obecne są zarówno aminokwasy

- endogenne - organizm zwierzęcia może sam wytworzyć jak i

- egzogenne - muszą być dostarczone z zewnątrz gdyż organizm tego rodzaju aminokwasów nie wytwarza.

Kapitalne znaczenie ma aminokwas egzogenny – arginina, zawarta w pyłku zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa rozkurczowo na tętnice wieńcowe podobnie jak nitrogliceryna, zapobiega również zlepianiu się erytrocytów.

W pyłku kwiatowym zlokalizowano ponad 30 enzymów i koenzymów katalizujących liczne procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Pyłek stanowi również bogate źródło flawonoidów, kwasów tłuszczowych. Wykryto też ok. 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym znaczące ilości potasu, magnezu, żelaza i cynku. W mniejszych ilościach występuje natomiast selen, bor, srebro, pallad, platyna, cyrkon i tytan. Pyłek kwiatowy jest również źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, kwercetynę, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy.

Szczególnie teraz, kiedy staramy się zapewnić naszemu organizmowi jak najlepszą kondycję zdrowotną i dostarczyć wszystkie składniki mineralne, cenne substancje odżywcze i witaminy w formie naturalnej, warto rozważyć stosowanie produktów jakie dostarczają nam pszczoły czyli pyłek pszczeli lub jego stabilniejsza forma - pierzga.

Pyłek pszczeli – cenny specyfik dla utrzymania zdrowia

  • Podnosi odporność organizmu na zakażenia poprzez zwiększenie ilości przeciwciał. Przyjmowanie profilaktyczne pyłku znacząco przyczynia się do zapobiegania zapadania na choroby przeziębieniowe oraz grypy czyli infekcje wirusowe. Dotyczy to szczególnie ludzi starszych. W przypadku zachorowania skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.
  • Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
  • Pyłek stanowi bardzo cenny naturalny suplement uzupełniający naszą dietę w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku masy ciała osób otyłych, wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych krwinek, zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi, wspomaga detoksykacje organizmu, eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu substancji chemicznych.
  • Pyłek wykorzystywany jest u dzieci w różnych chorobach spowodowanych zaburzeniami odżywiania, brakiem apetytu czy opóźnionym rozwojem. W przypadku anemii u dzieci, pyłek kwiatowy wpływa na przyrost czerwonych ciałek krwi, poprawia również ich ogólny stan zdrowia.
  • Pyłek pszczeli ma duże znaczenie w przypadku chorób przewodu pokarmowego, reguluje procesy trawienne, łagodzi skutki ostrych zaparć jak i biegunek, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia, reguluje wielkość i skład mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego.
  • Pyłek jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie, gdy jest stosowany razem z propolisem.
  • Dzięki właściwościom detoksykacyjnym działa ochronnie i leczniczo na tkankę wątroby, wspomagając jej odbudowę. Można go stosować w stanach zapalnych wątroby (ostrym i przewlekłym). Kuracje pyłkowe obniżają w surowicy krwi aktywność aminotransferazy alaninowej i asparaginianowej, fosfatazy alkalicznej i bilirubiny.
  • Pyłek łagodzi i zmniejsza objawy głodu alkoholowego, dlatego stosuje się go w leczeniu alkoholizmu,
  • Wykazuje działanie uspokajające, poprawia samopoczucie psychiczne, zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania, wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych, wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych, zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną i koncentrację.
  • Ma działanie wzmacniające naczynia krwionośne, zawiera rutynę, która zapobiega pękaniu szczególnie najdrobniejszych naczyń. Poprawia krążenie, przeciwdziałając zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych, może być stosować w profilaktyce wylewów krwi do mózgu. Reguluje poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu) oraz hamuje agregację (zlepianie) płytek krwi. Wspomaga leczenie stanów pozawałowych, jest korzystny w przypadku nadciśnienia tętniczego i zaburzeń krążenia obwodowego.
  • Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych. Stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
  • Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach prostaty, czyli gruczołu krokowego u mężczyzn. W medycynie ludowej leczenie prostaty pyłkiem jest stosowane od dawna.
  • Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny, a spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
  • U większości chorych z anemią, pyłek powoduje zauważalny przyrost krwinek czerwonych, hemoglobiny oraz wzrost poziomu żelaza w surowicy krwi.
  • Odgrywa znaczącą rolę w neurohormonalnej regulacji procesów płciowych, poprawiając spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet oraz zapobiega poronieniom.

Analizując, więc naturalne właściwości zdrowotne pyłku pszczelego, w aktualnie trudnej dla nas sytuacji zdrowotnej i stanie zagrożenia epidemicznego, myślę, że warto sięgnąć po pyłek, bądź jego stabilniejszą formę pierzgę, jako środek wspomagający nasz organizm i jego potencjał odpornościowy.

Zdrówka życzę, bo to dla nas najważniejsze!

 

 

 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >