Naukowcy - kardiolodzy uważają homocysteinę za jeden z głównych czynników prowadzących do powstania miażdżycy.
Już w latach 60-tych, XX wieku naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda doszli downiosku, że mali i jak i dorośli pacjenci, borykający się z miażdżycą mają podwyższony poziomhomocysteiny we krwi. U badanych dzieci wykryto wadę genetyczną powodującą mocnopodwyższony poziom homocysteiny co skutkuje uszkodzonymi tętnicami i w następstwie tegomiażdżycą. W medycynie odnotowano przypadek 2-letniego dziecka, które zmarło z powodu zmian miażdżycowych.
Naukowcy - kardiolodzy uważają homocysteinę za jeden z głównych czynników prowadzących dopowstania miażdżycy. Homocysteina uszkadza śródbłonek tętnic czyli ich wewnętrzną warstwę.Organizm próbując ratować uszkodzone tętnice, powstałe mikropęknięcia leczy cholesterolem.
A więc problemem jest stan zapalny tętnic, który jest przyczyną miażdżycy. Cholesterol jest tylko środkiem zaradczym na powstałe rany, a nie przyczyną miażdżycy.Temat ten bardzo przystępnie jest przedstawiony w książce napisanej przez niemieckiego lekarza z wieloletnim doświadczeniem prof. Waltera Hartenbacha „Mity o choletetrolu”.
A więc zacznijmy od początku i zastanówmy się jak obniżyć homocysteinę do bezpiecznego poziomu.
Co to jest homocysteina?
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym powstającym w organizmie człowieka w toku fizjologicznych przemian innego aminokwasu – metioniny, odbywających się wewnątrz komórek.
Powstała homocysteina jest transportowana na zewnątrz komórki i można ją oznaczać wosoczu krwi. W detoksykacji homocysteiny kluczową rolę odgrywa kwas foliowy, którego dostępność jest warunkiem usuwania homocysteiny. Nadmiar homocysteiny jest filtrowany przez nerki i usuwany z organizmu człowieka. Gdy w organizmie znajduje się zbyt dużo homocysteiny, to naczynia krwionośne przestają być elastyczne, a przez to wzrasta ich podatność na problemy miażdżycowe. Niestety, badanie poziomu homocysteiny we krwi nie jest w pakiecie rutynowo wykonywanych badań. Możemy zadbać o to sami i wykonać badanie odpłatnie.
Homocysteina powstaje w wyniku przemian z metioniny, który występuje w znacznych ilościach wmięsie, produktach mlecznych, jajkach (białku), owocach morza. W znacznie mniejszych ilościach, wporównaniu do mięsa, występuje w strączkowych (groch, fasola), orzechach brazylijskich czysezamie. Aby przemiana metioniny przebiegała prawidłowo organizm potrzebuje odpowiednich ilościwitamin z grupy B – B2, B6, B12, kwasu foliowego, magnezu i cynku. Wskazane jest podanie witaminz grupy B w postaci metylowanej. W przypadku niedoboru tych składników i zaburzonej,niedostatecznej kwasowości żołądka, poziom homocysteiny znacząco się podnosi.
Bezpieczny poziom homocysteiny.
U dzieci obserwujemy niższy poziom homocysteiny ok. 6μmol/l, który stopniowo w okresie dojrzewania zaczyna się podnosić. U mężczyzn średnio wynosi 10μmol/l, u kobiet 8μmol/l. U kobietkorzystnie działa żeński hormon estrogen, który hamuje nadmierny wzrost homocysteiny aż do okresu menopauzy. Po tym okresie poziom homocysteiny u kobiet u mężczyzn wyrównują się. U osób starszych wzrost poziomu homocysteiny, a co za tym idzie i większe problemy z miażdżycą mogą wynikać z niższego poziomu przyswajania witamin, przyjmowania zbyt dużej ilości różnych leków,niewydolności nerek i zaburzenia kwasowości żołądka.
Zdarzają się też osoby młode z wyższym poziomem tego aminokwasu.
Normy laboratoryjne, z którymi spotykałam się, dopuszczały rożne, górne wartości graniczne 13-17μmol/l.
Optymalny poziom homocysteiny we krwi.
Tu zdania są podzielone. Laboratoria, albo nie precyzują ile powinna wynosić poziom homocysteiny ,albo kierują się procedurami wewnętrznymi. Niektórzy uważają, że poziom pomiędzy 11 – 15μmol/l jest odpowiedni. Opisane są przypadki gdzie osoby dostawały zawału, a poziom homocysteiny miałyna poziomie 11μmol/l. Badania wykazały, że ok. 30% pacjentów z zaawansowaną miażdżycą miało wartość homocysteiny na poziomie 15μmol/l. Na podstawie analizy wyników badań, dochodzimy do wniosku, że wartość homocysteiny powyżej 9μmol/l może powodować powstawanie złogów miażdżycowych. Tak więc, najbezpieczniej jest utrzymać poziom homocysteiny w przedziale do 7μmol/l.
Poziomy homocysteiny we krwi
poniżej 6,0μmol/l– idealnie
między 7,0 – 8,0μmol/l– wartość graniczna
powyżej 9,0μmol/lmoże powodować powstanie złogów miażdżycowych
Co jest przyczyną podwyższonego poziomu homocysteiny we krwi?
niedobór witamin z grupy B, szczególnie B12,
leki zaburzające wchłanianie witamin z grupy B
zaburzona metylacja, przyjmowanie wit z B w formie innej niż zmetylowanej
niedobory mikroelementów
zbyt niska kwasowość żołądka
dieta zbyt obfita w białko
spożywanie dużej ilości kofeiny
choroby nerek (niewydolność nerek powoduje podwyższone stężenia homocysteiny i cysteiny)
choroby tarczycy
łuszczyca,
choroby nowotworowe sutka, jajnika, białaczka limfoblastyczna
niedokrwistośćAddisona-Biermera
cukrzyca typu I i II
palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu,
stres
otyłość
zbyt mała aktywność fizyczna
zaparcia
niektóre leki
czynniki genetyczne,wrodzone zaburzenia przemiany homocysteiny – homocysteinuria
inne przyczyny
Homocysteina i jej wpływ na układ krwionośny.
Wewnętrzna warstwa tętnicy czyli śródbłonek ulega uszkodzeniu pod wpływem homocysteiny. Każdetakie uszkodzenie musi zostać naprawione. Środkiem zaradczym, swoistym plastrem na ranę, jest cholesterol produkowany przez wątrobę. Jeśli tętnice są zwapnione, stają się kruche i częściej pękają, potrzeba więcej cholesterolu do ratowania sytuacji. Średnica tętnic się zmniejsza, wzrasta ciśnienie krwi. Przy zaburzeniach przepływu może zdarzyć się skrzep. Taka sytuacja z reguły kończy się zawałem mięśnia serowego lub udarem niedokrwiennym mózgu.
Pamiętajmy - Wysoki poziom homocysteiny zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca, jednocześnie obniżając przeżywalność po zawale.
Jeśli skaleczymy palec, nie jest winny plaster, tylko nóż, którym się zacięliśmy. Cholesterol ratuje uszkodzone naczynia przed przeciekaniem, a przyczyną jest brak witamin C i E, lizyny, proliny no i podwyższony poziom homocysteiny.
Podwyższony poziom cholesterolu powinien nas skłonić do szukania stanu zapalnego w organizmie i jego przyczyny. To jest tylko plaster na ranę. Jeśli zmienimy dietę (znowu powtarzam jak mantrę, zredukujemy cukier, cukier i cukier! i wprowadzimy zdrowe, nierafinowane tłuszcze z właściwą proporcją nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3), wprowadzimy rozsądną suplementację, zlokalizujemy i zlikwidujemy stan zapalny, poziom cholesterolu się unormuje. Bardzo ważny jest poziom homocysteiny, który należy po prostu badać!
Stres
Kolejnym czynnikiem podnoszącym poziom homocysteiny jest stres. Na Uniwersytecie Stanowym w Ohio, w przeprowadzonych badaniach, którymi objęto kobiety w średnim wieku, wynika, że jednorazowy, krótkotrwały stres jest w stanie podnieść poziom homocysteiny z 5,8 do 6,2 μmol/l. Niestety długotrwały lub często pojawiający się stres jest w stanie zwiększyć poziom homocysteiny dużo ponad normę. Jest to poważny czynnik ryzyka w dzisiejszych czasach.
Mózg
Dr David Perlmutter i dr Daniel G. Amen doszli do wniosku, że poziom homocysteiny ponad 9 μmol/l może powodować zdecydowany wzrost ryzyka wystąpienia problemów neurologicznych i powinien skłonić pacjenta do podjęcia wysiłków w kierunku obniżenia poziomu homocysteiny. Podwyższony poziom homocysteiny może też mieć związek z migreną, zwiększoną ilością udarów , otępienia i choroby Alzheimera . Homocysteina jest bardzo silnym stymulantem mikrogleju w naszym mózgu, czyli mówiąc prostszym językiem niszczy nam mózg.
Wzrok
W badaniu wykazano, iż poziom homocysteiny powyżej 15 μmol/l wiązał się z podwyższonym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej w oku wśród osób poniżej 75 roku życia.
Badanie poziomu homocysteiny we krwi.
Jeśli masz zdiagnozowaną miażdżycę, problemy z nerkami, przeszedłeś zawał lub udar niedokrwienny mózgu, to koniecznie powinieneś określić poziom homocysteiny. Dwa najważniejsze badania jakie powinniśmy regularnie wykonywać to poziom wit D - badanie 25(OH)D i właśnie poziom homocysteiny.
Jeśli w badaniu stwierdzicie zbyt wysoki poziom homocysteiny, spróbujcie znaleźć dobrego lekarza, który będzie chciał Wam pomóc w rozwiązaniu tego ważnego problemu. Ja nie jestem lekarzem, zasugerowałam Wam poważny problem i proszę o konsultację lekarską.
Co robić z dietetycznego punktu widzenia?
1. sprawdzić poziom homocysteiny we krwi i skonsultować się z lekarzem
2.wprowadzić suplementację – celowo nie podaję dawek, to ustali Wam lekarz
a.kwas foliowy
b.witaminy z grupy B: wit B12 (w formie metylokobalaminy), wit B6, wit B2
c.nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3 (DHA)
d.cynk (wieczorem)
e.magnez (rano i po południu)
f.probiotyk
g.inulina z cykorii
h.likwidacja zaparć - jeśli masz problem z wypróżnianiem się, to codziennie rano na czczo (ok. godz. 7) wypijaj szklankę ciepłej wody, a potem drugą szklankę z dodatkiem soku z cytryny, przyjmij probiotyk, który unormuje mikroflorę jelitową. Jeśli nie pomoże woda, można spróbować spożywać łyżkę oleju kokosowego na czczo. W czasie korzystania z toalety należy pod nogi podstawić stołek o wysokości ok. 25 cm (poprawia ułożenie jelit i ułatwia defekację).
Co zrobić gdy poziom homocysteiny nie spada?
Zdarza się, że dostarczamy witaminy B2, B6, kwas foliowy, B12, a poziom homocysteiny rośnie, zamiast spadać. W takim przypadku nie należy przerywać kuracji, ale należy zwiększyć ilość witaminy B6 i B12. Konieczne jest też dostarczenie magnezu w odpowiedniej ilości. Może się zdarzyć, że mamy uszkodzony gen MTHFR. Ale tu już zostawmy pole lekarzowi.
Kupując preparaty z magnezem należy zwrócić uwagę na istotne rzeczy.
1. Zawartość jonów magnezu w jednej tabletce.
2. Postać w jakiej występuje magnez w danym preparacie. Istotna jest zawartość jonów magnezu, a nie łączna zawartość soli czy tlenku.
3. Na rynku są dostępne formy magnezu jako sole organiczne oraz nieorganiczne. Najlepiej przyswajalne są sole organiczne, czyli cytrynian i mleczan. Wchłanianie ich wynosi ok 90%.Nieorganiczny węglan to tylko 30%, a tlenek 5%.
Jeśli w tabletce jest 100 mg jonów magnezu, ale w formie tlenku, to wchłonie się tylko 5% z tych100mg. W kolejności przyswajania od najlepszej do gorszej: cytrynian magnezu, glukonian magnezu, jabłczan magnezu, mleczan magnezu, wodoroasparaginian magnezu.Gdy po 2 miesiącach dostarczania witamin poziom homocysteiny dalej będzie wysoki, to należypomyśleć o wdrożeniu suplementu o nazwie TMG (trimetyloglicyna). Inna nazwa to Betaina. Jest to naturalna substancja występująca w organizmach roślinnych i zwierzęcych. Jej działanie polega na przekształceniu homocysteiny z powrotem w metioninę.
Kiedy poziom homocysteiny rośnie?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na:
1 właściwe nawodnienie organizmu– brak odpowiedniej ilości wody to dramat dla organizmu
2 odpowiednią kwasowość żołądka- gdy nasz żołądek jest zbyt słabo zakwaszony (a tak jest wwiększości przypadków), to produkuje zbyt małą ilość kwasu solnego. Powoduje to, że nie przyswajamy z diety większości witamin w tym tak ważnej B12, która znajduje się głównie wmięsie. Należy zwrócić baczną uwagę na stosowanie preparatów „osłonowych na żołądek”gdyż ich zadaniem jest ograniczenie produkcji kwasu solnego. Stosujmy je jak najrzadziej itylko w bardzo uzasadnionych przypadkach, na zlecenie lekarza.
3 prawidłową pracę jelit i nerek- witaminy wchłaniają się w jelicie cienkim i grubym. Szalenie ważna jest prawidłowa mikroflora i praca jelit. Mając źle funkcjonujące jelita, możemy przyjmować duże dawki, a one i tak się nie wchłoną.
4 metionina jest aminokwasem bardzo nam potrzebnym, ale osoby z wysoką homocysteinąpowinny ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa oraz produktów mlecznych.
5 siedzący tryb życiateż jest czynnikiem wzrostu homocysteiny. Mówimy o regularnych ćwiczeniach fizycznych na poziomie komfortowym, a nie o morderczym treningu na siłowni.
6 stres- masz go dużo, to masz i dużo homocysteiny. Pozostaje nam nauczyć się technik relaksacyjnych i oddechowych, życzliwości, empatii, uśmiechu, a przede wszystkim chyba przewartościowania życia. Są rzeczy ważne, mniej ważne i nieważne.
7 dieta:
a.odstawiamy: cukier, tłuszcze rafinowane i wszelkie margaryny, produkty z pszenicy,alkohol, słodzone napoje, słodziki
b.zdecydowanie ograniczamy: produkty mleczne, mięso i wędliny, owoce do 200 gdziennie, miód – spożywamy tylko odrobinę, bardzo ostrożnie podchodzimy dospożywania ryb – są bardzo zanieczyszczone (dozwolone tylko ryby dzikie i zczystych wód)
c.spożywamy: warzywa surowe, gotowane, kiszone, jeśli chleb to żytni na zakwasie,kasze, jajka (głównie żółtko), masło, masło klarowane do smażenia, oliwa extravergine na zimno do surówek, przyprawy: ocet jabłkowy, kurkuma z czarnympieprzem, imbir, czosnek, zioła.
Nie jest łatwo, ale trzeba zawalczyć o swoje zdrowie.
Nikt tego za nas nie zrobi. Pamiętajcie, że nikomu bardziej niż nam samym, nie zależy na naszym zdrowiu.
O zdrowie dzieci dzielnie walczą rodzice, później musimy już sami zadbać o siebie i ...o nasze dzieci, naszych rodziców i nasze zwierzaki!
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >