Małe kiełki, a duże?...

Kiełki, bezcenne kiełki!

Możemy je z łatwością uprawiać w domu, w specjalnych kilkupoziomowych naczyniach, stosując oczywiście wyselekcjonowane do tego celu nasiona. Mamy je wtedy zawsze świeżutkie i pod ręką!

Kiełki wyrastają z nasion zawierających wszystkie najbardziej wartościowe witaminy i minerały, aminokwasy i węglowodany. Gdy zaczynają kiełkować, zgromadzone zapasy ulegają jeszcze zwielokrotnieniu. Na tym polega ich niezwykła moc .

Kiełki są bogatym źródłem witaminy C, która pobudza odporność i działa uszczelniająco na naczynia krwionośne. Leczą też stany zapalne i infekcje. Usprawniają pracę układu pokarmowego. Zawarte w nich flawonoidy pobudzają wydzielanie żółci przez wątrobę i przyśpieszają trawienie pokarmów. Potas korzystnie wpływa na pracę serca i mięśni. Mają też wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, leczą anemię. Zawarte w nich witaminy z grupy B, wapń i magnez pomagają zwalczać skutki stresu.

Najbardziej popularne to kiełki: rzodkiewki, lucerny, pszenicy, rzeżuchy, słonecznika, soczewicy, soi, gorczycy i innych nasion.

Niebawem wrócimy do tematu – zobaczymy, jakie korzyści mogą nam zaoferować poszczególne nasiona.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: rośliny