Mąka kokosowa doczekała się już wielu opracowań zarówno naukowych, jak i popularnonaukowych. Nie da się ukryć, że jest to substancja niezwykła, choć wciąż rzadko używana.
Nie znajdziemy jej w zwykłym sklepie spożywczym, musimy udać się do dobrego sklepu z żywnością ekologiczną. Mąkę pozyskuje się ze świeżego kokosa, mieląc go bez uszkodzenia struktury. Dzięki specjalnemu procesowi ona zawiera dwa razy mniej tłuszczu i kalorii niż wiórki kokosowe. Dodatkowo nie ma glutenu, cholesterolu, charakteryzuje się dużą zawartością białka i błonnika. A co ciekawe, jest w niej około 5 razy mniej węglowodanów niż w tradycyjnych mąkach zbożowych. Dzięki temu, że nie zawiera kwasu fitynowego, zwiększa przyswajalność witamin i składników mineralnych (fityniany znajdują się w mące zbożowej). Co więcej, jej słodkawy smak powoduje, że możemy zrezygnować z dosładzania wytwarzanych z niej wyrobów. Mąka kokosowa jest uniwersalna, można jej używać tak samo jak zwykłej mąki: do pieczenia chleba, ciast, gofrów, omletów, placków i wielu innych.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >